Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlanders terug na ontvoering: de persconferentie in vijf quotes

Judith Spiegel kust haar man Boudewijn Berendsen.
Judith Spiegel kust haar man Boudewijn Berendsen. Foto ANP/ Jerry Lampen

De ontvoering in Jemen was natuurlijk geen leuke tijd, maar journaliste Judith Spiegel en man Boudewijn Berendsen werden wel goed behandeld. Bovendien hebben ze op de eerste momenten na nooit gedacht echt in levensgevaar te zijn. Dat zeiden de twee op Schiphol. De persconferentie in vijf quotes.

De verklaring van Spiegel:

Over de emotionele YouTube-video, waarin beiden “familie, Nederlanders” opriepen iets te doen, “want anders schieten ze ons over tien dagen dood”:

“Ze zeiden dat we een video moesten maken met het bericht dat we over tien dagen doodgeschoten zouden worden. Ze dachten dat het veel effect zou sorteren. Er was niet veel ruimte voor discussie, ze hebben wel gewoon wapens. De ontvoerders zeiden ‘tuurlijk word je niet doodgeschoten’.”

Over de behandeling:

“We werden heel goed behandeld. We hadden een dagindeling en we werden verzorgd. We konden gezond blijven, daar hebben we keihard voor gewerkt.”

Over of er losgeld is betaald:

“Ik ga het uitzoeken, omdat ik het zelf ook wil weten.”

De NOS over de persconferentie:

Over of ze iets meekregen van de onderhandelingen:

“Ja, de man die ons bewaakte, die was loslippig. Die kwam altijd met rare flarden van informatie. (…) We hoorden een van de ontvoerders spreken over een eis van tien miljoen, maar op een gegeven moment wist hij niet meer of het om dollars of euro’s ging.”

Over Jemen:

“Je gaat erheen met heel veel liefde voor dat land en als je dan ontvoerd wordt denk je, op z’n Hollands gezegd, ‘je wordt nu verneukt door dat land’.”

Halfjaar vast

Spiegel en Berendsen werden deze zomer ontvoerd in de stad Sana’a in Jemen. In juli kwam er een video naar buiten waarin het stel een emotionele oproep deed aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien was niets meer van hen vernomen. Het ministerie wilde zolang de twee werden vastgehouden weinig over de zaak kwijt. Wel schreef premier Rutte eind augustus een brief aan de president van Jemen om hem om hulp te vragen.