Lichaam Mandela opgebaard in Pretoria

De kist met daarin het lichaam van Nelson Mandela wordt het Uniegebouw in Pretoria binnengedragen.
De kist met daarin het lichaam van Nelson Mandela wordt het Uniegebouw in Pretoria binnengedragen. Foto Reuters / Marco Longari

De kist met het lichaam van Nelson Mandela is aangekomen in het Uniegebouw in de Zuid-Afrikaanse regeringszetel Pretoria. De kist, die bedekt was met de Zuid-Afrikaanse vlag, werd onder politiebegeleiding vanuit het 1 Military Hospital in Pretoria naar het Uniegebouw gebracht. Langs de kant van de weg stonden inwoners van Pretoria.

Bekijk hier de beelden

Het lichaam van Mandela wordt de komende drie dagen opgebaard. Hij wordt elke dag onder politiebegeleiding van het mortuarium naar de Union Buildings gebracht. Aan Zuid-Afrikanen is gevraagd elke ochtend om zeven uur tijdens deze processie een erehaag langs de straten te vormen.

Na vrijdag wordt het lichaam overgebracht naar Qunu, het dorpje in de Oostkaap waar hij opgroeide. Op zondag is er een staatsbegrafenis.

Foto Reuters / Yves Herman

Wereldleiders, nabestaanden, vrienden en heel veel gewone Zuid-Afrikanen woonden gisteren de herdenkingsceremonie voor Nelson Mandela bij in een kletsnat Soccer City-stadion in Johannesburg. In zijn toespraak in het stadion noemde de Amerikaanse president Barack Obama Mandela een ‘gigant voor het verleden’. Mandela verdiende zijn plek in de geschiedenis door zijn strijd en schranderheid, aldus Obama. “Hij accepteerde de gevolgen van zijn daden en wist wat de kosten waren van het verzet tegen machtige belangen en onrecht.”

De herdenking van Mandela werd gisteren in Nederland door bijna 480 duizend mensen bekeken.

    • Lex Boon