Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Letta overleeft vertrouwensstemming parlement

De Italiaanse premier Enrico Letta vandaag voor hij de Tweede Kamer toesprak voor de stemming.
De Italiaanse premier Enrico Letta vandaag voor hij de Tweede Kamer toesprak voor de stemming. Foto AP / Riccardo De Luca

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft ook het vertrouwen gekregen van de Senaat, zo meldt persbureau AFP. Vanmiddag overleefde hij al ruimschoots een vertrouwensstemming in de Tweede Kamer. Hij vroeg om vertrouwen na het tumultueuze vertrek van Silvio Berlusconi als volksvertegenwoordiger.

Met de stemming wilde Letta aantonen dat hij nog steeds een meerderheid heeft, nu Forza Italia van Berlusconi in de oppositie zit. In een toespraak riep hij vanmorgen op tot een “nieuwe start” en schetste hij een aantal prioriteiten voor volgend jaar: het stimuleren van de economie, het terugdringen van de werkloosheid en het hervormen van de kieswet. Die draagt volgens velen bij aan de instabiliteit van Italië.

Overlevingskans was groot

Er werd al verwacht dat de regering het zou overleven. Een aantal politici besloten eerder zich van Berlusconi af te splitsen en Letta te blijven steunen. Eind november raakte Berlusconi na een stemming zijn senaatzetel kwijt, vanwege zijn veroordeling voor belastingfraude.

Letta kwam zeven maanden geleden aan de macht nadat geen enkele partij van een meerderheid verzekerd was in de senaat. Daardoor kwam een ingewikkelde coalitie tot stand tussen politieke vijanden. Berlusconi slaagde er begin oktober niet in de regering ten val te brengen, doordat dissidenten weigerden in te gaan op zijn oproep tot steun. Daarna verschoof zijn partij naar de oppositie.