Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

KWF en Alpe d’Huzes ontkennen ruzie over besteding geld

Een fietser beklimt de Alpe d'Huez in Frankrijk voor Stichting Alpe d'Huzes op de slotdag, deze zomer.
Een fietser beklimt de Alpe d'Huez in Frankrijk voor Stichting Alpe d'Huzes op de slotdag, deze zomer. Foto ANP / Bas Czerwinski

KWF Kankerbestrijding en stichting Alpe d’Huzes ontkennen dat ze ruzie hebben over de besteding van door Alpe d’Huzes ingezameld geld. Dat zeggen beide organisaties in een verklaring. Nieuwsuur meldt vandaag dat er een hoogoplopend conflict is tussen beide partijen over de vijftig miljoen die vorig jaar is ingezameld tijdens een fietstocht.

Nieuwsuur deed de afgelopen 4 maanden onderzoek naar de besteding van geld dat door de Stichting Alp d’Huzes is ingezameld. Inclusief de opbrengst van dit jaar is na zeven edities ruim 104 miljoen euro ingezameld met de actie Alpe d’Huzes. Daarvan ligt nog bijna de helft, zo’n vijftig miljoen euro, op de plank. Volgens KWF wordt nog dit jaar tien miljoen euro toegekend aan onderzoek en projecten. Volgend jaar moet nog eens dertig miljoen euro worden uitgegeven.

Volgens Nieuwsuur hebben KWF en de stichting Alpe d’Huzes ruzie gekregen over de besteding van de vijftig miljoen die nog niet is uitgegeven. Alpe d’Huzes heeft daarom het overleg daarover voorlopig opgeschort. Het bestuur van de stichting zou niet tevreden zijn over de wijze waarop het KWF toezicht houdt.

Maar dat ontkennen beide stichtingen. Ze zeggen “een goede samenwerkingsrelatie” te hebben. Eerder vandaag bracht KWF in een verklaring naar buiten dat bij vijf van de 52 projecten van Alpe d’Huzes het toezicht niet goed is geregeld. Bij de andere vier projecten zal het toezicht volgens de organisatie worden verbeterd.

Eerder al ophef over Inspire2Live

Over de Alpe d’Huzes-gelden was eerder dit jaar al ophef toen bleek dat de stichting Inspire2Live, die een van de projecten beheert, nauwelijks geld uitgaf aan onderzoek maar wel tonnen uitgaf aan managementvergoedingen en reis- en verblijfskosten. De subsidie aan Inspire2Live is inmiddels volledig stopgezet. Naar aanleiding van de kwestie stapte het bestuur van de stichting op. KWF zegt door de ophef vijftien procent minder te hebben opgehaald tijdens de collecteweek.

Ook KWF raakte in opspraak toen NRC Handelsblad meldde dat de stichting veel minder uitgaf aan wetenschappelijk onderzoek dan het beweerde.