Judith Spiegel: het gaat goed, we zijn goed behandeld

Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen tijdens de persconferentie op de luchthaven van Jemen. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De begin juni in Jemen ontvoerde journaliste Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen hebben in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, een korte persconferentie gegeven. Gisteren werd bekend dat de twee dit weekend zijn vrijgekomen.

“Het gaat erg goed met ons, we zijn erg goed behandeld. We zijn op Jemenitische wijze behandeld, dus dat was het fijne aan de verder niet zo fijne ontvoering.”

“Ik hoop met heel mijn hart dat deze ontvoeringen zullen stoppen. Voor alle mensen die nog ontvoerd zijn, en mogelijk op een of andere manier dit nieuws horen, hoop ik dat dit hun hoop geeft.”

Spiegel vertelde op de persconferentie dat ze niet weet of er losgeld is betaald. Ook durft ze niet met zekerheid te zeggen dat haar ontvoerders lid waren van Al-Qaeda.

“Ze noemden zichzelf piraten. En dat is wat ze waarschijnlijk zijn: piraten van de woestijn.”

‘Ontvoering had geen politieke achtergrond

Volgens de NOS zou de vrijlating drie dagen geheim zijn gehouden, om hun vertrek uit Jemen in stilte te regelen. Vanmiddag, als de twee in Nederland zijn geland, volgt er een persconferentie op Schiphol.

Op het NOS Radio 1 Journaal zei Thomas Bruning, secretaris van Nederlandse Vereniging van Journalisten, vanochtend dat de ontvoering geen politieke achtergrond had. De NVJ was betrokken bij het overleg met de onderhandelaars en de familieleden en pleitte voor een mediastilte.

“Het gevaar dreigde dat ze zouden worden uitgeleverd aan een aan Al-Qaeda gelieerde groepering, waardoor de ontvoering veel meer een politiek karakter zou krijgen, terwijl duidelijk was dat ze niet door zo’n groep waren opgepakt. Op het moment dat je veel aandacht geeft stijgt de waarde en de interesse van dat soort groepen om zich ermee te bemoeien.”

Beluister hier het hele gesprek met Bruning.

    • Lex Boon