Hij durfde land op de zee te veroveren

„Ik weet nog dat ik op een straatnaambordje ‘Ingenieur Lely’ zag staan en enorm onder de indruk was van het woord ingenieur. Op mijn jongenskamer hingen posters van de Deltawerken en de Golden Gate Bridge; als tienjarige wist ik al wat ik zou gaan studeren: civiele techniek. Op de TU Delft ontdekte ik pas echt wat voor een mooie dingen Lely gedaan heeft. Voor hem was een ingenieur meer dan een techneut die een paar potloodstrepen zet. Zo was zijn drijfveer achter het ontwerp van de Afsluitdijk en de Noordoostpolder heel maatschappelijk: hij wilde mensen beschermen tegen de zee en van voedsel voorzien.

„Nu ik hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Shell ben, is Lely nog steeds een inspiratiebron. Hij bedacht plannen voor de lange termijn en durfde vanuit die overtuiging land op de zee te veroveren. Heel moedig, want hij maakte zich daar niet populair mee bij de lokale vissersgemeenschap. Naast ingenieur was hij ook een goed politicus en hij wist uiteindelijk voldoende draagvlak te creëren voor zijn grote ideeën. Bij Shell stuiten wij soms op weerstand bij overheden en burgers, zoals nu bijvoorbeeld in de Golf van Mexico. Ik vind het heel belangrijk dat we goed luisteren naar de zorgen die er zijn, goed uitleggen waar we mee bezig zijn en vertellen over het grotere plaatje: als er in 2050 negen miljard mensen op de wereld zijn hebben we meer verantwoorde energie en brandstoffen nodig.

„Er werken duizenden jonge mensen voor mij en ik breng de lessen van Lely graag op hen over: denk na over de vergezichten en wees moedig. Ook zij worden gepakt door het idee dat ze niet alleen een technisch trucje uitvoeren, maar bezig zijn met grotere maatschappelijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk dat mijn werknemers die visie vervolgens weer delen met de mensen met wie zij werken, overal ter wereld.”

    • Adinda Akkermans