Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘Foto’s kunnen liegen’ - het verhaal achter de foto van de selfie van Obama

De selfie van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Obama.
De selfie van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Obama. Foto AFP / Roberto Schmidt

The Sun, The Times, Daily Telegraph, Daily Mail, Daily Mirror en Metro. Voor zeker zes Britse kranten (oplage samen 7,3 miljoen) was vanmorgen de selfie van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, de Britse premier Cameron en president Obama groter nieuws dan de hand van de Amerikaanse president voor Raúl Castro.

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton If you missed #tomorrowspaperstoday last night, all first editions here http://t.co/J8gLxnfMhB including that #selfie http://t.co/4eHkObvq73

En ook de Amerikaanse krant New York Post pakte er vandaag mee uit. Flirting with Dane-ger. Mrs O. not amused by Bam & pretty PM.

En inderdaad, Michelle Obama lijkt het onderonsje niet zo te kunnen waarderen, blijkt uit de foto’s die sinds het moment veel worden gedeeld op Facebook en Twitter.

Twitter avatar jpnoblejr John P. Noble, Jr. Obama gets his POTUS flirt on with Danish PM ;-) https://t.co/0UchOzmrGu #Michelleainthavingit #itsgoodtobeking (MT @FidaKfida) @kim

‘Het beeld is vertekend’

Roberto Schmidt, de AFP-fotograaf die de foto’s de wereld instuurde, heeft een blogje getikt over het moment waarop hij de foto’s nam. Het beeld dat hij heeft verspreid met zijn foto’s is vertekend, zo schrijft hij.

“Foto’s kunnen liegen. In de realiteit was de first lady een paar seconden voor deze foto zelf aan het grappen met de mensen om haar heen, inclusief Cameron en Schmidt. Dat haar strenge blik werd vastgelegd was toeval.”

Het was niet de bedoeling van Schmidt om een beeld van een flirtende Obama en een chagrijnige first lady te schetsen en de wereld in te sturen. Het lijkt er zelfs op dat hij er een beetje spijt van heeft. Hij legde het moment, vanaf 150 meter afstand en met een telelens, vast in een reflex.

“Ik nam deze foto’s instinctief, zonder over de impact na te denken. Op dat moment, dacht ik dat de wereldleiders zich gewoon gedroegen als normale mensen, zoals jij en ik. (…) Volgens mij is er niks om over te klagen, en ik zou waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan in hun schoenen.”

Het is een teken des tijds dat juist deze foto meer aandacht lijkt te krijgen dan de herdenking zelf, zo schrijft Schmidt.

“Ik geef toe dat het me een beetje droevig stemt dat we zo geobsedeerd zijn door de trivialiteiten van alledag, in plaats van zaken van echte waarde.”

De Deense premier maakt een praatje met Michelle Obama. Foto AP / Matt Dunham