Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Spiegel en Berendsen moesten wanhoop in videoboodschap acteren

Journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen tijdens hun persconferentie op Schiphol.
Journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen tijdens hun persconferentie op Schiphol. Foto ANP/ Jerry Lampen

Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen denken niet dat ze echt in levensgevaar zijn geweest. Voor de emotionele video-oproep die naar buiten werd gebracht, hebben ze van hun ontvoerders moeten zeggen dat ze binnen tien dagen zouden worden gedood.

“Tuurlijk schieten we jullie niet dood”, citeerde Spiegel de ontvoerders. “We zaten van tevoren nog te giebelen”, vulde Berendsen aan op de gezamenlijke persconferentie op Schiphol. Maar Spiegel zei dat ze “nooit niet bang” zijn geweest, maar dat je “aan angst went”.

De twee Nederlanders zijn naar eigen zeggen “op een Jemenitische manier, dus heel goed behandeld” en kregen alles dat ze wilden. Er was airco, op een paar weken na televisie en genoeg eten. “We konden gezond blijven.”

Toen ze werden ontvoerd, onderweg van de wasserette naar huis in Sana’a, hadden ze wel even angst, omdat de ontvoerders hun geweren op ze richtten. Maar ze spraken niet van een leuke tijd:

“Het was geen leuke tijd voor ons, maar misschien nog wel een minder leuke tijd voor onze familie en vrienden, want die wisten niet hoe het met ons ging.”

Ontvoerders spraken van eis van tien miljoen

Spiegel herhaalde dat ze niet weet of er losgeld is betaald. “Dat wil ik zelf ook weten.” Ze vertelde wel dat ontvoerders spraken van een eis van tien miljoen. “Maar op een gegeven moment waren ze in de war of dat nou in dollars of in euro’s was.” Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken verzekerde eerder dat er geen losgeld is betaald.

Spiegel zei geen idee te hebben of Al-Qaeda achter de ontvoering zat. Maar de wijze waarop ze behandeld zijn, wijst erop dat dit niet het geval is. Even was er bij de Nederlanders de angst dat ze door deze groep zouden worden doorverkocht:

“We wisten de eerste dagen niet met wie we waren en of we doorverkocht zouden worden aan Al-Qaeda, want dat is de angst. De klassieke condities in Jemen zijn een beetje zo, maar na de eerste tien dagen werd duidelijk dat het eigenlijk niet zo zou gebeuren. Je went na een tijdje aan de angst.”

Niet terug, “voorlopig”

Spiegel zei dat Berendsen en zij niet teruggaan naar Jemen, om mensen gerust te stellen. “Althans voorlopig”:

“We gingen erheen met zielsveel liefde voor dat land. En nu word ik, op z’n Hollands gezegd, verneukt door dat land. Maar het maakt het land niet tot een rampzalig gebied.”

Halfjaar vast

Spiegel, journaliste voor onder andere NRC en de NOS, en Berendsen werden deze zomer ontvoerd in de stad Sana’a in Jemen. In juli kwam er een video naar buiten waarin het stel een emotionele oproep deed aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien was niets meer van hen vernomen. Het ministerie wilde zolang de twee werden vastgehouden weinig over de zaak kwijt. Wel schreef premier Rutte eind augustus een brief aan de president van Jemen om hem om hulp te vragen.