Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Een vlag, een kok, Bob Dole en een penis: dit tekende Bill Clinton

Er waren al de halfnaakte zelfportretten van George W. Bush, die hacker ‘Guccifer’ in de openbaarheid bracht. En nu zijn er, dankzij diezelfde hacker, ook snelle krabbeltekeningetjes van Bill Clinton. Onder de krabbeltjes bevindt zich ten minste één penis.

Er waren al de halfnaakte zelfportretten van George W. Bush, die hacker ‘Guccifer’ in de openbaarheid bracht. En nu zijn er, dankzij diezelfde hacker, ook snelle krabbeltekeningetjes van Bill Clinton. Onder de krabbeltjes bevindt zich ten minste één penis.

De hacker wist in te breken in de computer van Clinton Library, de organisatie die zich ontfermt over Clintons nalatenschap. Ze stonden in het mapje ‘wjclintondoodles’. Daarna verschenen ze op de website Gawker - waar ze horen, zoals de website zelf opmerkt. Normaliter worden de krabbels van Amerikaanse presidenten vrijgegeven - er is zelfs een boek over - maar die van Clinton bleven in nevelen gehuld, ondanks verzoeken tot openbaarmaking.

Clinton tekende een limousine…

…en een, tja? Onze kunstredacteur Pieter van Os verwoordt het zo:

“Een surrealistisch ogende tekening van een stenen muurtje; een boompje erachter en een voorwiel van een bromfiets ervoor.”

En dit zou zomaar een portret van George H.W. Bush kunnen zijn, die Clinton versloeg in 1992.

Penis naast Bob Dole

Over onderstaand document valt het langst te filosoferen. Clinton maakte de tekeningen tijdens een VN-ontmoeting over Slobodan Milosevic en mogelijke sancties tegen voormalig Joegoslavië. Te zien is een kok met koekenpan (naast het woord FRY), een soort draak en een droevig kijkende meneer met sigaar in de mond (Milosevic?).

En die omhoog staande penis dus. Naast de naam Bob Dole, de Republikein die hij versloeg tijdens de verkiezingen van 1996.