Een maand na de tyfoon

None
Foto Aaron favila / ap

Zo zien de Filippijnen eruit, ruim een maand nadat tyfoon Haiyan langs trok en een zes meter hoge muur van zeewater landinwaarts stroomde.

Terwijl tekenen van wederopbouw langzaam zichtbaar worden, leven op de centrale eilanden tienduizenden mensen te midden van de ruïnes van hun vroegere levens, zoals dit meisje in Tolosa op het eiland Leyte.

Gisteren maakten de Samenwerkende Hulporganisaties bekend dat tot nu toe ruim 34,3 miljoen euro voor de slachtoffers van de tyfoon is overgemaakt op giro 555. Het is nog niet bekend tot wanneer het gironummer voor deze actie geopend blijft.

De SHO verwachten nog drie tot vier jaar bezig te zijn met herstelwerkzaamheden, zoals het repareren van riolen en waterleidingen, en het opbouwen van huizen en ziekenhuizen.

Volgens het Nederlandse Rode Kruis in Nederland zijn ruim dertien miljoen Filippijnen slachtoffer geworden van de ramp. 2,5 miljoen mensen zijn op dit moment afhankelijk van voedsel. 3,4 miljoen mensen raakten dakloos.