Door werk bewegen we te weinig. Een goede baas bemoeit zich met onze fitheid

None

Een bedrijf kan zich anno 2013 geen beter uithangbord wensen dan een eigen fitnessruimte. Want zitten is ongezond volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ongezonder nog dan roken, daaraan overlijden wereldwijd 5,1 miljoen mensen, te weinig bewegen kost 5,3 miljoen levens.

Werk is de grootste boosdoener: een dag op kantoor zorgt snel voor acht zituren per dag terwijl het er volgens de wetenschap maximaal vier horen te zijn. Steeds meer werkgevers trekken zich het leed van hun sedentaire werknemers aan, zo blijkt uit het NRC Beste Werkgeversonderzoek. Driekwart van de deelnemende organisaties zegt een actief vitaliteitsbeleid te hebben, dat is fors meer dan het landelijk gemiddelde van 33 procent dat TNO rapporteert.

Wat er wordt aangeboden, varieert van gratis sporten bij een sportschool tot een eigen fitnessstudio (Delta Lloyd, SAP Nederland) waar bewegingscoaches lessen verzorgen tijdens werktijd. Bij Delta Lloyd, na Shell het bedrijf met de beste arbeidsvoorwaarden, kunnen medewerkers jaarlijks hun vitaliteit laten checken. Behalve diverse fysieke testen, zoals vetpercentage en bloeddruk, krijgt iedereen een persoonlijke website met doelen voor gezond leven en bewegen. Na de check kunnen medewerkers een persoonlijke beweegcoach inschakelen, een rookstopworkshop volgen of zich inschrijven voor een training over vitaliteit.

Amerikaanse bedrijven lopen voorop in het promoten van gezondheid bij hun medewerkers. Zover als bij Coca-Cola – waar leefstijl wordt besproken tijdens het functioneringsgesprek – is het in Nederland nog niet. Maar is bewegen en gezondheid geen privézaak?

Het is hoog tijd dat bewegen uit de sfeer van eigen verantwoordelijkheid wordt getrokken, vindt Vincent Hildebrandt, teammanager Bewegen & Arbeid bij TNO. „Een zittende leefstijl brengt de gezondheid ernstige schade toe en sporten is vaak het eerste wat sneuvelt in de dagelijkse hectiek.”

Werkgevers hoeven heus geen dure vitaliteitsprogramma’s of een flitsend fitnesscentrum aan te bieden. Hoe makkelijker hoe beter volgens Hildebrandt. „Promoot fietsen naar het werk of ga lunchwandelen. Als iedereen dat doet, zit heel Nederland op de beweegnorm van minstens drie keer in de week minimaal twintig minuten bewegen.” Dat levert directe winst op voor de werkgever, berekende TNO in een onderzoek in samenwerking met PwC. Als Nederland voldoet aan de fitnorm levert dat op jaarbasis 1 miljard euro op aan verzuimkosten.

ICT-dienstverlener Macaw bood dit jaar voor het eerst een vitaliteitsonderzoek aan, uitgevoerd door gezondheidsinstituut NIPED. Financieel directeur Ronald van Es: „Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers de balans in hun leven weten te houden. En als er veel stress is in de organisatie wil ik dat als werkgever ook graag weten.” Iets organiseren wat medewerkers leuk vinden werkt het beste. Bij SAP Nederland bokst een deel van het salesteam en op donderdag gaat het managementteam met een personal trainer fitnessen. Wat je ook doet, zorg dat het management meedoet, tipt Hildebrandt. „Als de directeur met een auto met chauffeur aankomt, kun je van medewerkers niet verwachten dat ze met de fiets naar het werk komen.”

    • Stephanie Bakker