Congres Verenigde Staten bereikt begrotingsakkoord

De onderhandelaars, afgevaardigde en voormalig Republikeins presidentskandidaat Paul Ryan en Democratisch senator Patty Murray geven een persconferentie om hun akkoord aan te kondigen.
De onderhandelaars, afgevaardigde en voormalig Republikeins presidentskandidaat Paul Ryan en Democratisch senator Patty Murray geven een persconferentie om hun akkoord aan te kondigen. Foto AFP / Getty Images / T.J. Kirkpatrick

De Democraten en de Republikeinen hebben een begrotingsakkoord bereikt. Dat is aangekondigd door de onderhandelaars, afgevaardigde en voormalig Republikeins presidentskandidaat Paul Ryan en Democratisch senator Patty Murray. De afgelopen weken is in het geheim over het akkoord onderhandeld, meldt persbureau AP.

In het bescheiden akkoord wordt 63 miljard dollar aan automatische bezuinigingen, onder meer op de nationale parken en het Amerikaanse leger, teruggedraaid. De hierdoor hogere uitgaven worden gecompenseerd door bezuinigingen en lastenverhogingen ter hoogte van 85 miljard dollar in de komende tien jaar.

Alhoewel de 23 miljard dollar die volgens de onderhandelaars door het akkoord wordt opgeleverd maar marginaal is ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar, wordt hiermee wel voorkomen dat het de komende twee jaar nog tot grote begrotingsconflicten komt. Met de begrotingsdeal wordt een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid volgend jaar namelijk voorkomen. In oktober lag de Amerikaanse overheid nog bijna drie weken stil omdat de partijen het niet eens werden over de overheidsuitgaven.

Obama: goede eerste stap

Over het akkoord wordt naar verwachting voor het weekend gestemd in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Opvallend is dat het akkoord is bereikt zonder dat er een deadline voor de onderhandelaars was gesteld om het eens te worden.

Obama deed kort na de bekendmaking van het akkoord een verklaring uitgaan waarin hij de deal een “goede eerste stap” noemt. Hij riep beide partijen echter ook op de volgende stap te zetten door het akkoord nu ook daadwerkelijk door het Congres en het Huis van Afgevaardigden te laten gaan, zodat hij het kan ondertekenen. De verwachting is dat de partijen in de beide kamers inderdaad in de komende dagen akkoord zullen gaan.

    • Anouk van Kampen