Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bussemaker stelt leenstelsel masterfase een jaar uit

Minister Jet Bussemaker tijdens het debat vandaag.
Minister Jet Bussemaker tijdens het debat vandaag. Foto ANP / Martijn Beekman

Het leenstelsel voor de masterfase wordt een jaar uitgesteld, tot 2015. Dat bleek zojuist aan het eind van een debat hierover in de Tweede Kamer. Minister Jet Bussemaker van OCW (PvdA) gaat de wet aanpassen omdat er in de huidige vorm onvoldoende steun voor is. De ov-kaart blijft tot 2017 bestaan.

Bussemaker benadrukte een groot voorstander van het stelsel te blijven. Volgens haar wijzen onderzoeken uit dat zo’n systeem niet ten koste hoeft te gaan van de toegankelijkheid van het onderwijs. Bart Funnekotter, onderwijsredacteur voor NRC, was bij het debat aanwezig:

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Bussemaker: dit onderwerp staat al decennia op de agenda. Er is potentieel brede steun voor een leenstelsel
Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Bussemaker ziet geen alternatieven voor het leenstelsel, als nederland wil investeren in het onderwijs

GroenLinks en D66 bleven tegen

Eerder vanmiddag bleek al dat D66 en GroenLinks tegen het leenstelsel blijven. Hun steun is nodig voor de een meerderheid in de Eerste Kamer. Beide partijen hebben het leenstelsel wel in hun verkiezingsprogramma, maar vinden de invulling ervan niet goed. Jesse Klaver van GroenLinks zei zich zorgen te maken over de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook vindt hij dat de ov-jaarkaart moet blijven. Paul van Meenen van D66 noemde het leenstelsel “half werk”.

Coalitiepartijen VVD en PvdA steunden Bussemaker, maar toonden zich wel bereid tot concessies. Mohammed Mohandis zei eerder vanmiddag al bereid te zijn de invoering van het leenstelsel in de bachelor- en masterfase gezamenlijk te behandelen. Daar ging Bussemaker dus uiteindelijk mee akkoord. Ook de toekomst van de ov-jaarkaart zal dan worden besproken.

Leenstelsel levert 1,2 miljard op

Het vervangen van de studiebeurs door een sociaal leenstelsel is afkomstig uit het regeerakkoord en moet 1,2 miljard euro opleveren, schrijft persdienst Novum. De invoering van het stelsel voor de bachelorfase werd al met een jaar uitgesteld. Voor de masterfase zouden studenten eigenlijk vanaf 2014 hun beurs moeten inruilen voor een lening.

De brancheorganisatie Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) reageert op Twitter op het besluit:

Twitter avatar deVSNU Ver. Universiteiten Uitstel #leenstelsel betekent helaas ook pas later omvangrijke middelen om in kwaliteit hoger onderwijs te investeren

Studenten opgelucht

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is blij met de uitstel, schrijft persdienst Novum. De studentenkoepel ziet kansen om met de minister te spreken over goede alternatieven. De LKvV vindt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet in het geding mag komen. Ook moeten studenten zich kunnen blijven ontwikkelen naast hun studie. Met de invoering van het leenstelsel zou dat kunnen tegenwerken, denkt de organisatie.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het verstandig dat Bussemaker de wetsvoorstellen voor de invoering van het sociaal leenstelsel voor zowel de bachelor als de masterfase wil samenvoegen.

“Vanzelfsprekend zien wij liever helemaal geen leenstelsel. Als het toch besproken wordt, is het verstandig om het totaalpakket te behandelen, waar ook de ov-studentenkaart bij hoor.”

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is voorlopig tevreden maar ziet net als het ISO het liefst dat het plan helemaal niet doorgaat. Dat studenten zo lang in onduidelijkheid worden gelaten, is voor de LSVb ‘onacceptabel’. “De plannen in Den Haag veranderen per seizoen, maar studenten moeten toch een studieplanning maken voor de komende jaren. De student is de dupe van het gebrek aan politieke visie op de studiefinanciering.”