Oproerpolitie en demonstranten botsen bij ontruiming plein Kiev

Pro-EU-demonstranten en oproerpolitie botsen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Pro-EU-demonstranten en oproerpolitie botsen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto EPA / Roman Pilipey

De Oekraïense oproerpolitie is al de hele nacht bezig met de ontruiming van een groot tentenkamp van anti-regeringsbetogers op het centrale plein van hoofdstad Kiev. Dat meldt persbureau AP. Duizenden politieagenten botsen met de duizenden demonstranten, die gedurende de nacht in aantallen zijn toegenomen.

Gisteren liep een ultimatum aan de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein af. Zij moesten het plein ontruimen, maar het was al duidelijk dat ze niet van plan waren om daar gehoor aan te geven.

Een aantal demonstranten en agenten raakte gewond, en een aantal demonstranten zou zijn opgepakt. Het leek er volgens AP echter op dat de politie orders had gekregen zich te onthouden van het gebruik van “excessief geweld”.

Betogers bezetten belangrijkste delen plein nog steeds

Het is de politie gelukt enkele tenten en barricades te verwijderen en demonstranten terug te dringen met hun schilden, maar de demonstranten bieden al urenlang flinke weerstand, waardoor het de politie onmogelijk wordt gemaakt de belangrijkste delen van het kamp op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev te bereiken.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens twitterde de hele nacht vanaf het plein:

Twitter avatar obk Olaf Koens Independence square encircled with thousands of riot police. This can’t end well.
Twitter avatar obk Olaf Koens It’s happening. Riot police breaking through the barricades. Here with @shaunwalker7 and @maxseddon
Twitter avatar obk Olaf Koens To be fair, riot police isn’t heavily beating anybody, for now just pushing. Demonstrators shout ‘we’ll be with a million tomorrow’
Twitter avatar obk Olaf Koens Weird kind of stalemate between the police and the demonstrators. Not moving anywhere now. http://t.co/TRen2fhm9r
Twitter avatar obk Olaf Koens In terms of police-tactics, this is the most bizarre thing I’ve ever seen. Pushing now for two hours http://t.co/FiHbMCmWAD
Twitter avatar obk Olaf Koens Demonstrators give the police their shields back and form a corridor to let them walk out
Twitter avatar obk Olaf Koens Not only the police isn’t hitting the demonstrators, the demonstrators don’t hit the police either. A remarkable truce.
Twitter avatar obk Olaf Koens Ouside the city hall protesters are creating an ice-rink so the riot police, well, slips away http://t.co/3yhWLybcUv

En vanochtend is de situatie nog min of meer hetzelfde, toont onze correspondent Tijn Sadée:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Oproerpolitie Kiev oog-in-oog met demonstranten. ‘Janoekovitsj spuugt in het gezicht van het Westen’ (Kyiv Post). http://t.co/FnZU667fBy

Betogers bij stadhuis doen oproerpolitie vertrekken

Het stadhuis, dat de demonstranten sinds 1 december bezetten, is nog steeds door hen gebarricadeerd. De oproerpolitie probeert ook die plek te bestormen, maar de demonstranten hebben de ingang naar het stadhuis met water bespoten zodat de politie bij een bestorming uitglijdt over het ijs. Het is zeker tien graden onder nul in Kiev.

Update 9.30 uur: Het zou de politie volgens demonstranten eerder vanochtend zijn gelukt het gebouw binnen te treden, zo meldde persbureau Reuters. Maar nu meldt onder andere AFP dat de demonstranten de oproerpolitie hebben gedwongen te vertrekken, met succes:

Twitter avatar obk Olaf Koens Crazy but true, the demonstrators just made the riot police leave in front of the city council http://t.co/n4z7icq9Jq

Kerry: walging over optreden oproerpolitie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een reactie op de gebeurtenissen van vannacht een verklaring doen uitgaan waarin hij spreekt over de “walging” van de Verenigde Staten

“over de beslissing van de Oekraïense autoriteiten om het vreedzame protest te bestrijden met oproerpolitie, bulldozers en wapenstokken, in plaats van met respect voor democratische rechten en menselijke waardigheid.”

“De Verenigde Staten staan achter het Oekraïense volk. Ze verdienen beter”, aldus Kerry.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk ‘Disgust’ RT @RosieGray: full, quite strongly worded Kerry statement on Ukraine: http://t.co/ncVWx3crhg

Demonstraties sinds eind november

De demonstranten protesteren sinds eind november na het sneuvelen van een associatieverdrag van Oekraïne met de EU, onder druk van Rusland. Het zijn de grootste protesten sinds de Oranjerevolutie in het land in 2004.

De demonstranten eisen het aftreden van president Viktor Janoekovitsj. Die gaf echter gisteren tijdens een televisietoespraak niet aan van plan te zijn af te treden of vervroegde verkiezingen uit te roepen. In de toespraak maakte Janoekovitsj duidelijk dat hij nog steeds integratie met de EU nastreeft, maar dat het niet mogelijk is om “over de toekomst te praten zonder dat we het hebben over het verbeteren van de handelsrelaties met Rusland”.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton en de Amerikaanse topambtenaar Victoria Nuland zijn momenteel in Kiev om met Janoekovitsj en de oppositiegroeperingen te spreken over een mogelijke oplossing voor de crisis.

    • Anouk van Kampen