Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bekijk de laatste stuntvideo van deze inmiddels verlamde fietser

Van glijbanen afrijden, grote salto’s maken en andere stunts uithalen die letterlijk levensgevaarlijk zijn. Voor stuntfietser Martyn Ashton was dat zijn dagelijkse werk, totdat hij verlamd raakte door een stunt. Toch lukte het hem met de hulp van goede vrienden om een nieuwe video vol bizarre capriolen af te maken.

Martyn Ashton in actie.
Martyn Ashton in actie. Screenshot YouTube

Van glijbanen afrijden, grote salto’s maken en andere stunts uithalen die letterlijk levensgevaarlijk zijn. Voor stuntfietser Martyn Ashton was dat zijn dagelijkse werk, totdat hij verlamd raakte door een stunt. Toch lukte het hem met de hulp van goede vrienden om een nieuwe video vol bizarre capriolen af te maken.

Ernstig ongeluk veranderde het leven van Ashton

Ashton is al heel wat jaren bekend in het stuntfietscircuit en maakte in 2012 een video vol stunts. Dit jaar was hij bezig met een vervolg daarop, totdat hij op 1 september 2013 tijdens een show in Engeland zo ernstig gewond raakte dat het nog maar de vraag was of hij ooit de video kon afmaken. In het ziekenhuis werd duidelijk dat zijn wervelkolom ernstig beschadigd was geraakt, zo schrijft het Britse fietsmagazine Velouk.

Ashton had het grote geluk dat alles al op film stond. Hij had vooral hulp nodig bij de montage, zo vertelt Ashton aan onder meer Bikemag:

“Helaas hadden we de film nog niet helemaal afgemaakt, maar we waren wel dicht bij de finale versie. Dankzij mijn team en een aantal goede vrienden konden we de film alsnog afmaken.”

De video markeert wel zeer waarschijnlijk het einde van Ashton’s fietscarrière. De ernstige val in september veroorzaakte een dwarslaesie en zorgt ervoor dat hij tegenwoordig in een rolstoel zit.