Argentinië onrustig door plunderingen

Argentijnen hielden zich gisteren schuil in hun huizen en winkels uit vrees voor plunderende bendes. Door het hele land staakten politieagenten voor een hoger salaris, waardoor dieven ongestoord hun gang konden gaan.

De onrust markeert de instabiele politieke situatie in Argentinië, dat gisteren stilstond bij het einde van de militaire dictatuur dertig jaar geleden. President Cristina Fernández de Kirchner waarschuwde dat „anti-democratische” elementen achter de politiestakingen zitten.

De toespraak was Kirchners eerste reactie op de stakingen, die een week geleden begonnen en zich snel verspreidden naar vrijwel alle provincies van Argentinië. Op tientallen plaatsen braken plunderaars winkels en bedrijven binnen, soms onder aanmoediging van agenten die hun salariseis wilden verstevigen.

Tot nu toe zijn er zeven doden gevallen, melden de autoriteiten. Gisteren werd een politieagent neergeschoten en vorige week overleed een winkeleigenaar nadat plunderaars zijn zaak in brand staken. Honderden mensen zijn gewond geraakt en duizenden bedrijven zijn beschadigd.

President Kirchner, die geplaagd wordt door gezondheidsproblemen, heeft haar populariteit zien dalen door snel oplopende inflatie. Argentijnen gaan regelmatig de straat op om salarisverhogingen te eisen vanwege de stijgende levenskosten.

De protesten zijn extra beladen in een land waar sociale onrust en politiegeweld de opmaat vormden voor de militaire coup van 1976. Kirchner herinnerde gisteren aan die context.

De gouverneurs van een aantal provincies hebben de politiesalarissen verdubbeld. Toch blijft de vrees voor onrust bestaan. Stakingen van ziekenhuispersoneel verspreiden zich snel en ook andere ambtenaren eisen hogere salarissen. (AP)