Reis meer waard dan medailles

Precies 1.466.754 dollar – meer dan een miljoen euro – leverde eerder deze week bij een veiling één van de vier olympische medailles op, die de Amerikaanse atleet Jesse Owens won op de ‘Hitler-Spelen’ van 1936 in Berlijn.

Ook Ard Schenk verkocht de medailles die hij behaalde bij de Winterspelen van 1968 (een keer zilver) en 1972 (drie keer goud). Om met de opbrengst in een Ford Galaxy van oost naar west door de VS te reizen, onthulde de schaatslegende gisteren op de Amsterdamse Jaap Edenbaan, bij de presentatie van het boek ‘43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse olympische medaillewinnaars op de Winterspelen’, van de schaatsjournalisten Gerard den Elt en Mariëlle Verstegen.

Schenk (69) heeft de waarde van zijn historische prestatie in Sapporo 1972 altijd gerelativeerd. Hij vond zijn wereldtitel in Oslo, een paar weken later met vier afstandszeges, een grotere prestatie dan drie keer olympisch goud. De gouden plakken zelf deden hem blijkbaar al even weinig. „Ik ben twee keer van de oost- naar de westkust gereden in de VS. Dat zijn onuitwisbare herinneringen. Dat is toch beter dan naar een prijzenkast te staren?”

Ook Stien Kaiser vertelt in het boek dat zij haar medailles van 1968 (twee keer brons) en 1972 (goud en zilver) verkocht. De olympisch kampioene op de drie kilometer kon het geld goed gebruiken als gevolg van een scheiding.