Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax is uitgeschakeld in de Champions League

Mario Balotelli van AC Milan in duel met Daley Blind van Ajax.
Mario Balotelli van AC Milan in duel met Daley Blind van Ajax. Foto Reuters / Stefano Rellandini

Ajax speelt na de winterstop in de Europa League. De Amsterdammers slaagden er niet in de benodigde overwinning op AC Milan te boeken. In San Siro werd het, ondanks een lang numeriek overwicht voor de Amsterdammers, 0-0.

Riccardo Montolivo kreeg al halverwege de eerste helft rood voor een overtreding op Christian Poulsen. In de openingsfase was Ajax de gevaarlijkere ploeg. Poulsen kopte al na vijf minuten op de paal. Een klein kwartier later was ook Davy Klaassen gevaarlijk met het hoofd, maar Christian Abbiati kon door zich volledig te strekken het Milan-doel schoonhouden.

Even later liet Montolivo zich gaan. De aanvoerder van de Rossoneri ging onder de ogen van de grensrechter vol op de enkel van Poulsen staan en scheidsrechter Howard Webb was onverbiddelijk. De Engelsman stuurde Montolivo met rood naar de kant.

Het restant van de eerste helft kreeg Ajax het moeilijk. Andrea Poli werd ingebracht voor Stephan el Sharaawy en daarmee verdween een belangrijke aanvallende impuls bij de Italianen. De thuisploeg liet zich dan ook steeds verder terugzakken en Ajax kwam niet door de Italiaanse muur heen.

Bekijk een samenvatting van de wedstrijd:

Na rust meer greep, Milan rekte vooral tijd

Na de rust kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd en kon weer enig gevaar worden gesticht. Pas in de 76e minuut moest Milan-doelman Abbiati zich echt zorgen maken, maar Viktor Fischer mikte met zijn schot net naast.

Milan was in de slotfase vooral bezig met tijdrekken. De thuisploeg had namelijk aan een gelijkspel al voldoende. Met verdediger Mike van der Hoorn en Danny Hoesen in de aanval opende Ajax een slotoffensiefje, maar pas in de laatste minuut was er een grote kans. Een omhaal van Klaassen ging in de blessuretijd maar net naast.
Ajax gaat nu verder in de Europa League. Milan en Barcelona gaan door in de Champions League. Barça was in eigen huis met 6-1 te sterk voor Celtic. Neymar was met een hattrick de uitblinker bij de Catalanen.

(Novum)