Zuid-Afrika maakt zich op voor herdenking Mandela

Mensen arriveren bij het FNB-stadion, ook wel bekend als het Soccer City-stadion , voor de herdenking van Mandela.
Mensen arriveren bij het FNB-stadion, ook wel bekend als het Soccer City-stadion , voor de herdenking van Mandela. Foto Reuters / Yves Herman

Tientallen wereldleiders en duizenden Zuid-Afrikanen komen vanochtend samen in het voetbalstadion van Soweto om de laatste eer te bewijzen aan Mandela. Onder andere secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN, de Amerikaanse president Obama, maar ook de Cubaanse president Raul Castro spreken de rouwende menigte toe.

Vanmorgen vroeg arriveerden Obama en oud-president George W. Bush al met hun echtgenotes, meldt persbureau AP. Hoofdspreker zal de huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zijn. Ook de presidenten van Brazilië, India en de Chinese vicepresident zullen een afscheid uitspreken. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig.

President Barack Obama en zijn vrouw Michelle komen vanmorgen aan in Zuid-Afrika voor de herdenking. Foto AP / Evan Vucci

Voor Zuid-Afrika is het een megaoperatie van ongekende omvang, alleen al gezien het aantal staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig zullen zijn. Uit meer dan zeventig landen komt een officiële delegatie, een bijna ongekend groot aantal. Duizenden Zuid-Afrikaanse politieagenten staan dan ook klaar om de ceremonie in goede banen te leiden. De politie sluit de omgeving van het stadion in Soweto, de township bij Johannesburg waar Mandela jarenlang woonde, af als het te druk wordt.

Plaats voor 95.000 mensen

Terwijl het druilerig weer is, druppelt het FNB-stadion, ook wel bekend als het Soccer City-stadion, langzaam vol:

In het stadion, waar Mandela in 2010 voor het laatst in het openbaar te zien was tijdens de sluitingsceremonie van het WK voetbal, is plaats voor 95.000 mensen. De organisatie is volgens het principe van wie het eerst komt, die het eerst maalt. De regering verwijst de miljoenen mensen die achter het net vissen naar de vele plaatselijke herdenkingsdiensten.

Mensen dringen het stadion binnen voor de herdenking. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Mandela overleed donderdag op 95-jarige leeftijd. De regering heeft een periode van nationale rouw afgekondigd die duurt tot de staatsbegrafenis van komende zondag. Na de plechtigheid van vandaag wordt de ex-president opgebaard in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria. Van woensdag tot vrijdag zal zijn lichaam op gezette tijden ook een ronde maken door de straten van Pretoria.

De herdenkingsdienst begint om 10.00 uur Nederlandse tijd en wordt in Nederland rechtstreeks uitgezonden door de publieke omroep. Lees hier het programma en de gastenlijst van de herdenking vandaag.

    • Anouk Eigenraam