Zeven doden bij plunderingen in Argentinië

Werknemers van een supermarkt proberen spullen terug te vinden die zijn achterlaten door plunderaars in San Miguel de Tucuman.
Werknemers van een supermarkt proberen spullen terug te vinden die zijn achterlaten door plunderaars in San Miguel de Tucuman. Foto AP / Bruno Cerimele

Bij plunderingen in Argentinië zijn vannacht zeven mensen omgekomen. De onlusten worden veroorzaakt door een politiestaking die al dagen duurt. Het dodental is sinds de acties vorige week begonnen opgelopen tot negen, meldt persbureau AFP op gezag van bronnen bij lokale autoriteiten.

In de noordoostelijke provincie Chaco vielen vier doden, onder wie een politieagent die probeerde een supermarkt te beschermen tegen plunderingen. Drie andere mensen vonden de dood in de provincies Jujuy en Tucuman. Honderden mensen raakten gewond en tientallen zijn gearresteerd.


De eerste rellen en plunderingen braken uit in de stad Cordoba, zo’n 700 kilometer ten noorden van hoofdstad Buenos Aires. Agenten eisten naast een salarisverhoging betere werkomstandigheden en legden hun werk neer. De staking breidde zich uit naar tien van de 23 Argentijnse provincies. Op een aantal plekken keerde de rust terug nadat het lokale bestuur het salaris van politieagenten verdubbelde, en in enkele gevallen zelfs verdriedubbelde.

    • Laura Klompenhouwer