Wim Kuijken volgt Cees Veerman op als voorzitter Vrije Universiteit

Wim Kuijken wordt volgens ingewijden de nieuwe voorzitter van de Vrije Universiteit.
Wim Kuijken wordt volgens ingewijden de nieuwe voorzitter van de Vrije Universiteit. Foto ANP / Marcel Antonisse

Topambtenaar Wim Kuijken is de beoogd opvolger van Cees Veerman als voorzitter van de raad van toezicht van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat bevestigen diverse ingewijden aan NRC Handelsblad. Kuijken, die zelf aan de Vrije Universiteit (VU) studeerde, wordt zaterdag voorgedragen aan de ledenraad van de vereniging van de VU.

Goedkeuring lijkt dan nog een formaliteit. De Vrije Universiteit, die bestaat uit een universiteit en een universitair medisch centrum, verkeerde de laatste twee jaar in crisis.

Real-life programma leidde tot veel onrust

Een dispuut op de afdeling longchirurgie werd openlijk uitgevochten waarna de inspectie voor de volksgezondheid het ziekenhuis onder verscherpt toezicht plaatste.

Eind 2012 leidden heimelijke opnames op de eerste hulp voor een real life-programma tot grote consternatie en uiteindelijk tot het vertrek van bestuursvoorzitter Elmer Mulder en vrijwel de gehele raad van toezicht onder leiding van de in 2011 aangetreden Veerman.

Aan de iets verderop aan de Boelelaan gelegen universiteit barstte de bom nadat NRC begin dit jaar een vertrouwensbreuk tussen de decanen en het college van bestuur onthulde. De tweespalt over de kwaliteit van het onderwijs en de inhoudelijke koers van de universiteit kostte rector magnificus Lex Bouter toen de kop.

Hoofdredacteur Trouw ook voorgedragen

De felbekritiseerde collegevoorzitter Rene Smit haalde gehavend de eindstreep van zijn termijn. Hij is inmiddels vervangen door de voormalig UvA-hoogleraar Jaap Winter. Kuijken, nu Deltacommissaris en onder meer toezichthouder bij De Nederlandsche Bank, was eerder de hoogste ambtenaar onder de premiers Kok en Balkenende.

De huidig hoofdredacteur van Trouw, Willem Schoonen, bevestigt aan deze krant dat hij zaterdag wordt voorgedragen als voorzitter van de Vereniging van de Vrije Universiteit; een invloedrijk orgaan van de leden van de VU.

    • Hugo Logtenberg