Wel/niet tegen haar zin

En weer speelt er een verkrachtingszaak in India Deze keer is de hoofdredacteur van een bekend tijdschrift in opspraak Ook is het nu de vraag of het tijdschrift wel zo progressief is als gedacht

correspondent India

Tarun Tejpal, hoofdredacteur van Tehelka, een van India’s bekendste tijdschriften, is de laatste weken vrijwel dagelijks in het nieuws. Maar niet om redenen die goed zijn voor hem en zijn blad. Tejpal wordt ervan verdacht een jonge medewerkster in een lege hotellift seksueel te hebben overweldigd. Of het ook verkrachting was, wordt onderzocht. Tejpal zit in voorlopige hechtenis.

Tehelka geldt in India als een instituut. Het blad staat bekend om zijn onderzoeksjournalistiek en het verdedigen van progressieve waarden. Het publiceert geregeld artikelen over de ondergeschikte positie van de vrouw.

De zaak is extra pijnlijk omdat hij zich ontvouwde in e-mails die vrijwel onmiddellijk na verzending uitlekten naar de media. In een daarvan gaf Tejpal toe dat hij „een verkeerde beslissing had genomen die indruist tegen alles waarin we geloven en waar we voor staan”.

Uit een e-mail van de vrouw bleek dat zij behalve Tehelka-medewerkster ook de dochter van een goede vriend van Tejpal is. Ze beschouwde hem als een vaderfiguur. En is ook nog eens goed bevriend met Tejpals eigen dochter.

In een formele excuusmail schreef Tejpal dat hij zich „verontschuldigt voor de schaamtevolle beoordelingsfout die me ertoe bracht een seksuele verbinding (‘sexual liaison’) met je te trachten aan te gaan, ondanks je duidelijke onwil zulke aandacht van mij te krijgen”. In uitgelekte latere e-mails schrijft hij juist dat hij niet wist dat hij iets tegen haar zin deed. Journalisten die alle mails naast elkaar legden, vonden zes verschillende versies van het gebeuren.

Uitgerekend Tehelka

De kwestie blijft niet alleen in het nieuws komen wegens het pijnlijke karakter, maar ook omdat steeds duidelijker blijkt dat Tehelka niet het morele bastion is dat het voorgaf te zijn. Uit een onderzoeksartikel in het weekblad India Today en een interview met een van de Tehelka-redacteuren van het eerste uur, Hartosh Bal, in onlinemedium First Post, doemt het beeld op van een blad dat te veel concessies moest doen om het hoofd boven water te houden.

Onderzoeksverhalen sneuvelden als adverteerders bij hoofdredacteur Tejpal protesteerden. Bovendien zou Tejpal sterk op de hand zijn van de regerende Congrespartij, omdat die hem bescherming bood tegen de toorn van de hindoe-chauvinistische partij BJP. In 2001 moesten de BJP-voorzitter en de minister van Defensie opstappen, nadat in Tehelka hun corruptie was blootgelegd.

Indiërs zijn gewend aan berichten over politieke beïnvloeding van media, zelfs over het kopen van positieve berichtgeving door bedrijven en politici. Toch komt het als een schok dat ook Tehelka niet van smetten vrij is. Volgens een artikel door een oud-medewerker van Tehelka worden de aandelen van het blad gebruikt voor „dubieuze financiële transacties”, waaraan de familie Tejpal goed verdient.

Intussen komt Tarun Tejpal steeds dieper in de problemen. Na het politieverhoor van de vrouw werden twee aanklachten van vrijheidsberoving bij de verkrachtingsaanklacht gevoegd. Waarschijnlijk overleeft Tehelka de affaire niet. De grootste geldschieter heeft aangekondigd zijn fondsen terug te trekken. Het blad zelf rept tot nog toe met geen woord over de kwestie.

    • Joeri Boom