Water om de Dode Zee bij te vullen

Palestina, Israël en Jordanië hebben een deal gesloten over de aanleg van een pijpleiding die de Dode Zee moet redden. Het waterpeil daalt er snel.

De Dode Zee is stervende. Eens stroomde er door de Jordaanrivier 1,3 miljard kubieke meter water per jaar naar de Dode Zee. Maar door indamming en irrigatie is dit anno 2013 gereduceerd tot minder dan 60 miljoen kubieke meter per jaar.

De Bijbelse rivier is verworden tot een onappetijtelijk geurende sloot. Hierdoor daalt het waterpeil van de Dode Zee met ongeveer een meter per jaar. Sommige experts vrezen dat het laagst gelegen meer ter wereld in 2050 volledig zal zijn opgedroogd.

Om dit te voorkomen hebben Israël, Jordanië en de Palestina gisteren een akkoord gesloten over de aanleg van een pijpleiding die water en pekel van een ontziltingsfabriek bij de Rode Zee naar de Dode Zee pompt en bovendien drinkwater verschaft aan de regio. Het akkoord werd getekend in Washington op het kantoor van de Wereldbank, die het project gaat betalen. De kosten worden geschat op tussen de 250 en 400 miljoen dollar.

De Israëlische minister van Infrastructuur, Silvan Shalom, noemde het „een historisch akkoord dat een jarenlang gekoesterde droom in vervulling laat gaan [en] dat van het grootste diplomatiek, economisch, strategisch en milieubelang is”.

Volgens het plan zal er water uit de Rode Zee naar een ontziltingsfabriek in Jordanië worden gepompt. Dit ontzilte water gaat vervolgens naar de steden Eilat in Israël en Aqaba in Jordanië, waar het wordt gebruikt als drinkwater. Israël zal drinkwater delen met Jordanië en de Palestijnse Gebieden. De pekel zal worden gebruikt om te testen wat de impact van het water uit de Rode Zee is op de Dode Zee, zo legden functionarissen van de Wereldbank aan de BBC uit.

Want experimenten om water uit de Rode en de Dode Zee te mixen hebben vooralsnog verontrustende veranderingen veroorzaakt in de Dode Zee, zoals enorme groei van algen en kleurveranderingen door bacteriën. Hierdoor komt de bloeiende toeristen- en gezondheidssector rond het meer in gevaar. De Dode Zee is zo rijk aan zout en andere mineralen dat mensen blijven drijven op het water, dat geneeskrachtige effecten zou hebben.

Milieuorganisaties hebben met scepsis gereageerd op het project. Friends of the Earth Middle East beschreef het als spelen met de natuur. De milieubeweging wil dat eerst onderzocht wordt wat voor effect de pekel uit de Rode Zee zal hebben op het ecosysteem van de Dode Zee. Bovendien wordt de oorzaak van het sterfproces van de Dode Zee niet aangepakt.