Vrolijk vocaal vuurwerk

Ook een feeststamper als Lang zal ze leven is ooit bedacht en gecomponeerd. De vier twintigers van Herman in een bakje geitenkwark laten zien hoe dat misschien is gegaan. Eerst een lange en omslachtige zin waarin je iemand welgemeend een eeuwig en gezond bestaan toewenst. Gezongen met de nodige krullende melodielijnen en siernoten. Waarna één componist eist dat het simpeler moet. Nog een woord minder, nog een noot eraf. Et voilá.

De geestige scène is typerend voor het ‘vocale cabaret’ van Herman in een bakje geitenkwark: slim bedacht, strak uitgevoerd. In hun tweede, titelloze programma combineren de vier samenzang, beatbox, fysieke sketches en toneelscènes tot een cabaretavond die vrolijk alle kanten opvliegt. Niet gehinderd door virtuositeit vallen hun stemmen mooi samen in puntige liedjes die steeds een knipoog bevatten.

De associatie van hun ‘vocaal cabaret’ met zoete barbershopzang dwarsbomen ze met brutale humor. Misschien ligt het aan hun wat nerderige uitstraling, maar dat zijn niet hun meest overtuigende nummers.

Ze maken grappen over het keuzemenu van de kindertelefoon, over de geur van de balzak en erotische dromen. Met het nodige risico wordt het publiek bij een act betrokken als één van hen „een vet lekker wijf” vooraan ontwaart, waarna een aanvult dat hij haar „best zou kunnen neuken”. Het pakt goed uit en leidt tot een sfeervolle sketch met een jungletocht, die alsnog een sterke frappe krijgt.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard