Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volkert van der G. moet vermomd op proefverlof

Naambord van de Pim Fortuynplaats in Rotterdam.
Naambord van de Pim Fortuynplaats in Rotterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Rond het proefverlof van Volkert van der G. wordt een aantal strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Volgens de politie zal de moordenaar van Pim Fortuyn vermomd op verlof gaan. Daarnaast is ook de duur van het verlof verkort: van 60 naar 24 uur.

Van der G. zal ook op een andere locatie verblijven dan aanvankelijk de bedoeling was, zo meldt de NOS vanavond.

Vandaag werd bekend dat Van der G. in mei met verlof de gevangenis mag verlaten. Hij zit daar een straf uit voor de moord op LPF-politicus Pim Fortuyn. Het verlof is controversieel, daar politici zich eerder nog tegen een proefverlof uitspraken. Volgens een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is er weinig kans op maatschappelijke onrust en bedreigingen.

Inlichtingen- en opsporingsdiensten hebben bedreigingen die zijn geuit aan het adres van Van der G. natrekken. De politie is bij deze mensen langs geweest.

De locatie en de exacte tijd dat Van der G. met verlof gaat, blijft geheim.