VN lanceren offensief tegen Hutu-militie in Congo

Strijders van de FDLR in Congo.
Strijders van de FDLR in Congo. Foto ANP / EPA / Ricky Gare

De Verenigde Naties (VN) hebben vandaag een offensief gelanceerd tegen de rebellengroepering FDLR in de Democratische Republiek Congo. De operatie komt een paar weken na de nederlaag van M23, een groepering die eerder met behulp van de VN is verslagen.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag. De Democratic Forces for the Liberation of Rwanda (FDLR) is een uit Rwanda afkomstige Hutu-groepering die tegenwoordig opereert in het grensgebied van Rwanda en de Democratische Republiek Congo (DRC).

Ook drones ingezet

De FDLR bestaat uit Hutu-rebellen die tijdens de genocide in Rwanda van 1994 naar Congo vluchtten. Sindsdien vecht de groepering tegen de regering van de Rwandese president Paul Kagame en de Tutsi-bevolking. De aanvallen worden gelanceerd vanuit Congo, waardoor Rwanda zich eerder gedwongen zag om te interveniëren in Congo. Het leidde tot veel spanningen tussen de twee landen.

De bedoeling van het vandaag ingezette VN-offensief is om de weg tussen Kitchanga en Pinga veilig te maken. Generaal Carlos Alberto Dos Santos van de VN-missie:

“Iedereen weet dat de aanwezigheid van gewapende groepen aan de grens problemen veroorzaakt met buurlanden.”

De VN-macht bestaat uit troepen uit Tanzania, Malawi en Zuid-Afrika. Het Congolese regeringsleger staat de VN bij. Vanaf december zal de VN ook drones inzetten om de grens met Oeganda en Rwanda te surveilleren.

VN greep al eerder in bij M23

Eerder versloeg een door de VN gesteunde macht M23, een rebellengroepering die gesteund zou worden door Oeganda. Nadat de groepering in november een nederlaag leed, leek een vredesdeal in zicht. Die werd op het laatste moment echter niet ondertekend door vertegenwoordigers van de DRC.

    • Philippus Zandstra