Van bokser tot president

None

„Wordt Vitali Klitschko de volgende president van Oekraïne?”, kopte The Guardian vorige week. De regerende zwaargewicht bokskampioen is een van de meest opmerkelijke politieke spelers in het land van dit moment. Klitschko kondigde in de herfst aan dat hij zich verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezingen in 2015. De afgelopen dagen stond hij als oppositieleider tussen de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev om te demonstreren tegen president Viktor Janoekovitsj. Die laatste schortte onder druk van Rusland vorige maand geheel onverwacht de ondertekening op van een handelsakkoord met de EU. Of de bokskampioen erin slaagt Janoekovitsj op te volgen is onduidelijk. In zijn professionele carrière is de bokser nog nooit knock-out geslagen, maar hij heeft ook nog nooit een tegenstander als Janoekovitsj gehad. In oktober nam het parlement wetgeving aan die het Klitschko onmogelijk moet maken mee te doen aan de presidentsverkiezingen.