Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Topman borstimplantaatbedrijf PIP veroordeeld tot vier jaar cel

De topman van het omstreden Poly Implants Prothèses (PIP), het bedrijf dat borstimplantaten produceerde, is door de rechter veroordeeld tot vier jaar cel. Dat schrijft persbureau AFP.

Werknemers van de fabriek voor borstimplantaten staan voor een grote berg afgekeurde siliconen implantaten in april 2010.
Werknemers van de fabriek voor borstimplantaten staan voor een grote berg afgekeurde siliconen implantaten in april 2010. Foto EPA / Maxpp - Dominique Leriche

De topman van het omstreden Poly Implants Prothèses (PIP), het bedrijf dat slechte borstimplantaten produceerde, is door de rechter veroordeeld tot vier jaar cel. Dat schrijft persbureau AFP.

De 74-jarige Jean-Claude Mas is veroordeeld omdat hij niet eerlijk was over de siliconen, die aan 300.000 vrouwen in de wereld zijn verkocht. Hij kreeg ook een boete van 75.000 euro opgelegd en is schuldig bevonden aan fraude en oplichting. Het schandaal veroorzaakte wereldwijde paniek in 2011 nadat Frankrijk vrouwen aanraadde de implantaten te verwijderen door een hoge kans op scheuren en lekken.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. De fabrikant maakte ongeveer honderdduizend borstprotheses per jaar. De meeste PIP-implantaten werden om cosmetische redenen geplaatst, de rest voor borstreconstructies, meestal na kanker. In Frankrijk scheurde of lekte een kwart van de implantaten, aldus de Franse autoriteiten.

Ook in Nederland waren vrouwen met Pip-implantaten

Ook in Nederland heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) alle vrouwen met borstimplantaten van de merken PIP- of M-Implants geadviseerd om deze te laten verwijderen. Het gaat om duizend tot veertienhonderd vrouwen. In Frankrijk ging het om tienduizenden vrouwen.

De affaire was aanleiding voor minister Schippers van Volksgezondheid om te pleiten voor medische registratie van implantaten. Ook Frankrijk wil strengere Europese regels voor medische hulpmiddelen.