Tom Lanoye schreef de beste seksscène van het jaar

Aan schrijver Tom Lanoye is gisteren de prijs voor de beste literaire seksscène van 2013 toegekend. De scène is te vinden in Lanoye’s roman Gelukkige slaven. “Zijn seksscène”, zo vinden de juryleden, “vormt de opmaat van de roman en stuwt het verhaal voort. De gelaagde structuur, waarin de beschrijving van de daad wordt afgewisseld met

Een opengemaakt geldbeursje op de cover van het 110e nummer van het tijdschrift Granta, dat volledig aan de seksualiteit was gewijd.

Aan schrijver Tom Lanoye is gisteren de prijs voor de beste literaire seksscène van 2013 toegekend. De scène is te vinden in Lanoye’s roman Gelukkige slaven.

“Zijn seksscène”, zo vinden de juryleden,

“vormt de opmaat van de roman en stuwt het verhaal voort. De gelaagde structuur, waarin de beschrijving van de daad wordt afgewisseld met de reflecties van het hoofdpersonage, en de ronkende stijl ondersteunen elkaar en zorgen ervoor dat de lezer onherroepelijk wordt meegesleept in een nochtans onbehagelijke vertelling. Dat roept de bewondering van de jury op. “

Een proeve van Lanoye’s kunnen:

“Haar gezicht wiegde telkens mee, alsof ze het stugge hoofdkussen moest uitsmeren met haar hoofd als deegrol. Het andere kussen had ze daarnet al onder haar middel getrokken om haar bekken omhoog te kunnen houden zonder kramp te krijgen. Als de liefde zich aandient moet men zich openstellen.”

De overige genomineerden waren Joost Vandecasteele, Philip Huff, Eva Meijer, Griet Op de Beeck, Robbert Welagen, Joost de Vries, Jamal Ouariachi, Marnix Peeters en Ilja Leonard Pfeijffer.

De jury schrijft verder “seks met behagen te associëren”. Maar:

“In Gelukkige slaven roept seks echter louter walging op. Toch is het onmogelijk de ogen af te wenden. De achterliggende motieven van protagonist Tony en zijn bedpartner mevrouw Bo Xiang om het bed te delen veroorzaken een maalstroom aan tegenstrijdige emoties tijdens het lezen. Tony volbrengt de daad immers niet uit liefde of lust, maar om een schuld in te lossen. Dat is bijzonder knap geconstrueerd. Uniek aan deze scène is ten slotte dat behalve functionaliteit in het boek, de scène daarnaast ook bestaansrecht heeft als autonome tekst. Dat is de complimenten van de jury waard.”

De prijs was door recensieweb in het leven geroepen als reactie op de jaarlijks in Groot-Brittannië toegekende Bad Sex Award, waarmee juist de slechtste seksscène van het jaar bekroond wordt. Lees hier meer over de genomineerde passages.