Syrisch leger herovert snelweg

Het Syrische leger heeft een belangrijke snelweg tussen de noordelijke stad Homs en de hoofdstad Damascus onder controle gekregen. De weg is van cruciaal belang voor het transport van chemische wapens naar de havenstad Latakia, vanwaar ze verscheept moeten worden voor vernietiging.

Syrische troepen heropenden de snelweg zondag, bijna twintig dagen nadat hij was gesloten wegens gevechten met rebellen. Het Syrische leger is bezig met een succesvol offensief in de bergachtige regio Qalamoun, nabij de grens met Libanon. Syrische staatsmedia meldden gisteren de inname van Nabek, dat naast de weg ligt op tachtig kilometer van Damascus.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het leger in het conflict tot dusverre ruim 300 Saoediërs heeft gedood die zich als strijders bij de rebellen hadden gevoegd. Hij sprak over „een flagrante interventie” in binnenlandse aangelegenheden door Saoedi-Arabië. De rijke Golfstaat is een van de sterkste steunpilaren van de Syrische oppositie. Syrië heeft een brief aan de VN-Veiligheidsraad gestuurd waarin het klaagt over de Saoedische steun voor rebellen door extremisten te rekruteren.

De Syrische regering werkt tot dusverre mee met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bij de vernietiging van het gifgasarsenaal. De inname van Nabek kan het makkelijker maken om het bij Homs opgeslagen gifgas het land uit te krijgen. Maar de directeur van de OPCW waarschuwde gisteren dat de slechte veiligheidssituatie het erg moeilijk maakt om de meest giftige chemicaliën Syrië uit te krijgen voor 31 december.

OPCW-chef Ahmet Üzümcü zei gisteren dat ook de deadline van 5 februari, wanneer de rest van de chemicaliën verwijderd moet zijn, „nogal ambitieus” is. Hij denkt dat er een „paar dagen” vertraging zal zijn. Toch gaat Üzümcü er vanuit dat het lukt om het volledige arsenaal voor de zomer van 2014 te vernietigen, zoals gepland. (AP, Reuters)