Staatssecretaris Mansveld wil scherpere norm voor fijnstof

Staatssecretaris Wilma Mansveld wil scherpere normen voor fijnstof.
Staatssecretaris Wilma Mansveld wil scherpere normen voor fijnstof. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil de norm voor fijnstof verder aanscherpen. Ze zal vrijdag in Brussel een norm van twintig microgram bepleiten in Brussel, in plaats van de huidige 25 microgram per kubieke meter lucht.

Dat heeft de staatssecretaris vandaag in de Tweede Kamer gezegd. Komende vrijdag ontmoet Mansveld haar Europese collega’s.

“Ik zal daar inbrengen dat wij vinden dat de norm verder naar beneden moet.”

VVD verrast door voornemen Mansveld

Mansveld deed de uitspraken na een gisteren gepubliceerd onderzoek in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet. Daaruit bleek dat fijnstof veel schadelijker is dan voorheen werd aangenomen. Zo bleek dat per verhoging van 5 microgram fijnstof, de overlijdenskans met 7 procent toeneemt.

Het voorstel van Mansveld kan op gemengde reacties rekenen. Bij NU laat Kamerlid Remco Dijkstra van coalitiegenoot VVD weten dat de partij verrast is door het voornemen van de PvdA-bewindsvrouw:

“We willen allemaal schone lucht, ook de VVD. Maar wie heeft dit besloten, waar is het besloten, wanneer? Is het überhaupt besloten?”

Bij GroenLinks wordt juist opgeroepen om zélf maatregelen te nemen. Zo zou de maximumsnelheid op ringwegen in de Randstad moeten worden verlaagd naar 80 kilometer per uur.

20 microgram nog steeds schadelijk

Mansveld wil meer maatregelen op Europees niveau om de uitstoot van de industrie naar beneden te krijgen. Daarnaast bepleit ze ook schonere auto’s en meer roetfilters. Het door Mansveld gewenste niveau van twintig microgram is overigens nog steeds schadelijk, zo zei Rob Beelen, onderzoeker van de Universiteit Utrecht en auteur van het artikel gisteren al tegen NRC Handelsblad:

“Ook bij concentraties onder 20 en 15 microgram fijnstof per kubieke meter zagen we nog steeds een negatief effect op de sterfte. Zelfs onder de 10 microgram per kubieke meter, de richtlijn die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, zagen we nog een verhoogd risico. Feitelijk is er geen drempelwaarde waaronder je geen effect meer ziet op vervroegde sterfte.”