‘Slotervaart-soap’ nadert ontknoping

Het ziekenhuisbestuur is radeloos door ruzie tussen eigenaren. De rechter is ingeschakeld om overname mogelijk te maken.

Aysel Erbudak, ex-bestuurslid
Aysel Erbudak, ex-bestuurslid Foto Olivier Middendorp

Dat de huidige raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis geen verstand van financiën heeft, zeggen de leden zelf ook. Maar die lacune kan soms wel tot pijnlijke situaties leiden, zo werd gisteren duidelijk tijdens een spoedzitting bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

Daar had bestuurder Dees Brandjes van het ziekenhuis met veel aplomb verkondigd dat de 10 miljoen euro die het Antoni Van Leeuwenhoek in een reddingsoperatie wil betalen rechtstreeks naar het noodlijdende ziekenhuis gaat. „Het staat zwart op wit”, zei hij tegen de rechter. „Dat geld gaat naar het Slotervaartziekenhuis.” Daarom is de overname door zorgondernemer Loek Winter en het naburige oncologische ziekenhuis zo’n goed plan, was zijn redenering.

Maar nog geen uur later werd op de zitting duidelijk dat de vork toch iets anders in de steel zit. Winter en zijn zakenpartners willen het ziekenhuis voor 8 miljoen kopen en een bestaande schuld van 21 miljoen euro overnemen. En de 10 miljoen die Antoni van Leeuwenhoek vervolgens betaalt ter overname van apotheek, vastgoed, intensive care en nog wat zaken zal gebruikt worden om op die lening van Winter af te lossen. Het geld gaat dus naar de beoogde nieuwe eigenaar, niet naar het ziekenhuis. Een van de rechters kon haar lachen niet houden.

De „soap” zoals bieder Loek Winter het conflict rond het ziekenhuis noemt, kent al vele afleveringen. De machtsstrijd om het Slotervaartziekenhuis is vooral een ruzie tussen de familie Schram en de familie Erbudak – de aandeelhouders. Na het overlijden van eigenaar Jan Schram, een vastgoedondernemer uit Beverwijk, kregen de erfgenamen van Schram en de familie Erbudak bonje. Erbudak werd begin dit jaar als bestuursvoorzitter ontslagen en niet lang daarna ook als aandeelhouder van het ziekenhuis buitenspel gezet.

De rechter stelde twee maanden geleden een bewindvoerder aan bij twee betrokken vennootschappen om de gemoederen tot bedaren te brengen, een bestuurder werd geschorst en naar wanbeleid rondom het ziekenhuis werd een onderzoek gelast.

„Ik heb slapeloze nachten gehad”, zei bestuurder Jos Beijnen van het Slotervaart. Het ziekenhuis heeft al tweemaal dit jaar bijna de salarissen niet kunnen betalen. Bankier ING bouwt zijn kredieten razendsnel af, Achmea dreigt als verzekeraar niets meer voor te schieten en ook de gemeente Amsterdam zou erop zinspelen haar lening per direct in te trekken.

Het echte probleem is niet de financiën zelf, maar het aanhoudende geruzie tussen de aandeelhouders, bleek op de zitting. Juist daardoor doen kredietverstrekkers zo moeilijk. Daarom zou een nieuwe eigenaar, dus een overname, de problemen oplossen. „Bij verkoop aan Loek Winter is de eigenaar straks niet meer een grondhandelaar, maar een betrouwbare zorgpartner”, zei bestuurder Dees Brandjes. Het wijst erop dat na het vertrek van Erbudak nu ook de relaties tussen het ziekenhuis en de erfgenamen Schram zijn bekoeld.

Charlotte Insinger, de bewindvoerder die de rechter eerder benoemde, zit nu op een cruciale positie. Mag of moet zij als tijdelijk bestuurder van twee beheersmaatschappijen met deze overname instemmen of niet? Haar advocaat voerde gisteren voornamelijk het woord. Die beaamde een paar van de „paranoïde insinuaties” van Erbudak (dixit: de advocaat van de bieder). Ja, er bestaat „een wonderlijke vermenging van banden” tussen koper en verkoper, zei advocaat Lemstra namens de bewindvoerder.

Wat is het geval: twee financieel specialisten van Winter werken sinds kort ook bij het Slotervaartziekenhuis en stellen daar de prognoses op die ten grondslag liggen aan het bod op het ziekenhuis. Een van de betrokkenen heeft zelfs twee voltijdsbanen: één bij het Slotervaart en één bij de IJsselmeerziekenhuizen van Winter.

Het kamp-Erbudak beweert dat cijfers bewust gemanipuleerd worden en dat het ziekenhuis te goedkoop wordt verkocht. Er gaat geen stuiver extra geld naar het ziekenhuis. „In feite wordt het ziekenhuis gesloopt”, zei advocaat Kleyn namens Erbudak. De manier waarop het ziekenhuis wordt opgedeeld noemde hij „klassieke asset stripping”. Kleyn: „Slotervaart betaalt zijn eigen overname”.

Grote vraag: is er een alternatief? Erbudak schermt met een „internationaal ziekenhuisconcern met hoogwaardige reputatie” dat „een veelvoud” van huidige bod wil betalen.

    • Jeroen Wester