Rutte legt zich neer bij proefverlof Van der G., wil regels aanscherpen

Premier Mark Rutte reageert op het proefverlof van Volkert van der G.
Premier Mark Rutte reageert op het proefverlof van Volkert van der G. Foto ANP / Valerie Kuypers

Premier Mark Rutte legt zich neer bij de beslissing van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat Volkert van der G. met proefverlof mag. Wel wil de premier het stelsel voor proefverlof gaan aanscherpen, schrijft persbureau Novum.

De aanscherping, die al is opgenomen in het regeerakkoord, moet in de toekomst voorkomen dat personen zoals Van der G. met proefverlof kunnen gaan.

‘Ik kan geen rechter terzijde schuiven’

Rutte blijft tegen de uitspraak, maar kan een uitspraak van een onafhankelijke rechter niet naast zich neerleggen. “We leven in een rechtsstaat. Ik ben geen dictator, ik kan geen rechter terzijde schuiven.”

Tijdens de laatste verkiezingscampagne noemde Rutte het ‘ondenkbaar‘ dat Van der G. ooit proefverlof zou krijgen. Als een minister van Justitie daartoe zou besluiten, moest die volgens Rutte aftreden.

Zijn uitspraak in het verkiezingsdebat ging vooral over de rol van de politiek, zei hij. Zolang de politiek het proefverlof kan voorkomen, moet dat gebeuren. “Dat hebben we ook gedaan.” Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven heeft zich altijd verzet tegen het verlof. Rutte:

“Als de staatssecretaris zou hebben besloten om Van der G. op proefverlof te sturen, zou hij grote politieke problemen hebben gehad. Maar er ligt nu een uitspraak van de rechter. Die moeten we uitvoeren.”

‘Alsof Fortuyn opnieuw is vermoord’

PVV-leider Geert Wilders reageerde kritisch op de reactie van Rutte, Wilders noemde de reactie “een schande”. Volgens de fractieleider heeft Rutte zijn “honderdste verkiezingsbelofte gebroken”:

“Als een bange hond trekt hij zijn woorden in. Nu gaat het over iets heel serieus, ik kan daar heel kwaad over worden. Het is alsof de heer Fortuyn vandaag opnieuw is vermoord.”

RSJ: Van der G. mag met proefverlof

Vanochtend besloot de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat Van der G. met proefverlof mag gaan. Hiermee gaat de raad in tegen het besluit van Teeven, die nog altijd niks ziet een proefverlof van Van der G. Volgens de staatssecretaris zou het leiden tot teveel maatschappelijke onrust.