Volkert van der G. mag toch met proefverlof - ‘risico op onrust klein’

Volkert van der G. mag toch met proefverlof. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vanochtend bekendgemaakt. Hiermee schuift de RSJ de eerdere beslissing van staatssecretaris Teeven aan de kant.

Foto ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G. mag toch met proefverlof. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vanochtend bekendgemaakt (uitspraak hier, PDF). Hiermee schuift de RSJ de eerdere beslissing van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) aan de kant.

Volgens de raad is het risico op maatschappelijke onrust en bedreigingen bij de vrijlating van Van der G., ook volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, niet toegenomen.

De RSJ verklaart het volgende:

“De beroepscommissie vernietigt de beslissing van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 11 oktober 2013, waarbij deze opnieuw het verlof had geweigerd en daarvoor een plan in de plaats stelde dat voorzag in re-integratie van Van der G. binnen de gevangenismuren.

De beroepscommissie overweegt dat dit plan ontoereikend is, omdat het niet voorziet in enige vorm van verlof in de vrije maatschappij. Het risico op maatschappelijke onrust en bedreigingen is, ook volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, niet toegenomen. De beroepscommissie bepaalt dat op korte termijn een aanvang dient te worden gemaakt met de uitvoering van het re-integratieplan. In aansluiting hierop moet uiterlijk 1 februari 2014 en vervolgens maandelijks van der G. in de gelegenheid worden gesteld om met verlof te gaan.”

In een reactie tegenover NRC laat een woordvoerder van staatssecretaris Teeven weten:

“De uitspraak laat weinig ruimte, en uitspraken van de rechter hebben wij te volgen. We zullen nader moeten bestuderen hoe verlof veilig kan plaatsvinden, zowel voor Van der G. als voor zijn familie.”

Raad eerder ook al voor proefverlof

Het is de tweede uitspraak van de RSJ in het voordeel van Van der G. In oktober besloot de raad ook al dat Volkert van der G. met proefverlof mocht. Daar werd toen vanuit de maatschappij scherp op gereageerd. Ook stemde een Tweede Kamermeerderheid voor een debat over het proefverlof.

In reactie daarop besloot de staatssecretaris dat Van der G. niet met proefverlof mocht gaan. Hij zei toen dat Van der G. binnen de gevangenismuren moet worden voorbereid op zijn vrijlating in mei 2014.

Teeven zei toen in een verklaring:

“Bij het nemen van een beslissing op de verlofaanvraag moeten alle feiten en omstandigheden worden meegewogen die bekend zijn geworden sinds de vorige weigering op het verlof. Hiertoe is advies gevraagd aan de politie, het openbaar ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Uit deze adviezen komt naar voren dat, mede met het oog op de reacties in de samenleving na de uitspraak van de RSJ van 30 september jl., het verlenen van verlof aan Van der G. (grote) maatschappelijke onrust meebrengt, gevaar voor de gedetineerde en zijn familie en gevaar voor ernstige verstoring van de openbare orde. Dit risico wordt versterkt door het feit dat Van der G. landelijke bekendheid geniet en zich daardoor niet in het openbaar kan vertonen zonder herkend te worden.”

Rutte in 2012: bij proefverlof Van der G. moet minister weg

Tijdens het premiersdebat van RTL in 2012 zei premier Rutte dat Van der G. absoluut niet mag vrijkomen. Mocht een minister daar toch toe besluiten, dan is dat “het einde van de minister”, aldus Rutte toen. De premier zei ook dat als het ‘systeem’ Van der G. proefverlof verleent, dat we dan “het systeem moeten veranderen.”

    • Nando Kasteleijn