PvdA krijgt integriteitscommissie - raadslid stal geld voor levensonderhoud

Pvda-partijvoorzitter Hans Spekman wil dat bestuurders en Kamerleden zich bewust worden dat ethisch gedrag van hen verwacht wordt.
Pvda-partijvoorzitter Hans Spekman wil dat bestuurders en Kamerleden zich bewust worden dat ethisch gedrag van hen verwacht wordt. Foto ANP / Phil Nijhuis

De PvdA gaat een commissie Integriteit instellen, dat zei partijvoorzitter Hans Spekman gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman. De commissie moet het partijbestuur advies gaan geven op het moment dat leden of bestuurders de interne regels schenden.

De partij scherpt verder de erecode aan en politieke vertegenwoordigers van de PvdA moeten die code tekenen voor zij aan hun functie beginnen. De partij heeft in korte tijd te maken gehad met een aantal kwesties waarbij integriteit van leden in het geding was.

  • Het Amersfoortse PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez pleegde afgelopen oktober zelfmoord in Spanje. Vlak voor zijn verdwijning verdween er vierduizend euro van een rekening van de PvdA-fractie in de stad. Hij bleek later 64.000 euro te hebben gestolen. Het AD meldt vandaag overigens op basis van een rapport van Price Waterhouse Coopers dat het raadslid het geld gebruikte voor zijn levensonderhoud nadat zijn contract bij Achmea afliep.
  • De 49-jarige vertrokken burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel maakte eind oktober bekend dat hij zijn functie als burgemeester neerlegde, voor een onbetaalde baan in Barcelona. Dat hij aanvankelijk drie maanden gebruik maakte van wachtgeld, dat hij later weer terugstortte wekte woede.

Ethisch gedrag moet tussen de oren zitten

Spekman wil dat ook op lokaal niveau integriteit “tussen de oren komt” van PvdA-raadsleden en -wethouders en dat leden “soberheid” voorstaan:

“Ik wil dat zij sober zijn met de financiële behoeften die ze hebben, met dat wachtgeld, Dat betekent dat als iemand wachtgeld krijgt, degene moet solliciteren en actief moet zijn. En als iemand dat niet doet, heeft degene een probleem met mij.”

De VVD kwam eerder dit jaar met een soortgelijke commissie na een aantal affaires. Afgelopen weekend stapte Matthijs Huizing nog op als VVD-Kamerlid omdat hij met te veel drank op achter het stuur had gezeten.