Provider gaat niet vrijuit

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: auteursrechten op internet.

Op piekmomenten trok de website kino.to meer dan vier miljoen bezoekers per dag. Zij konden er meer dan 130.000 films bekijken (per streaming of na downloaden). De exploitanten verdienden aan reclame miljoenen euro’s. Probleem: ze beschikten niet over de rechten van de films en schonden dus op grote schaal auteursrechten.

In juni 2011 werd de site op last van de Duitse justitie gesloten. De exploitanten worden nog vervolgd. Maar hoe zit het met internetproviders die hun klanten toegang verschaffen tot zo’n website? Zijn zij niet ten minste medeplichtig aan de inbreuk?

Twee gedupeerde filmmaatschappijen, Constantin Film Verleih en Wega Filmproduktionsgesellschaft, vinden van wel. Zij eisten bij de Oostenrijkse rechter blokkering van de gewraakte website door internetprovider UPC Telekabel Wien.

Geen beginnen aan, verweerde UPC zich. Blokkering kan volgens het bedrijf door klanten gemakkelijk worden omzeild. Bovendien zouden exploitanten hun verboden diensten simpel onder een ander IP-adres en domeinnaam kunnen aanbieden.

De Oostenrijkse rechter legde hun geschil voor aan het Europees Hof van Justitie. Dat kreeg onlangs van advocaat-generaal Pedro Cruz Villalón het advies de provider in het vizier te houden. Rechtstreeks optreden tegen ‘foute’ exploitanten verdient vanzelfsprekend de voorkeur, redeneert hij, maar als die niet te traceren zijn, dan is de provider als tussenpersoon die de schending faciliteert „het best mogelijke adressaat” om de illegale praktijken een halt toe te roepen.

Het is uiteindelijk aan de nationale rechters in de EU om uit te maken hoe zo’n blokkering er dan uit moet zien, aldus Cruz Villalón. Als zij er maar voor zorgen dat deze de toegang tot legaal materiaal niet belemmert, noch de vrijheid van ondernemerschap onevenredig aantast.

Het standpunt van de advocaat-generaal geldt als een advies aan het Hof. Dat beslist in het voorjaar definitief.

    • Joop Meijnen