President Oekraïne: er is geen alternatief voor Rusland

Demonstraties op het centrale Onafhankelijkheidsplan in Kiev gaan ook vandaag door.
Demonstraties op het centrale Onafhankelijkheidsplan in Kiev gaan ook vandaag door. Foto ANP / EPA / Zurab Kurtsikidze

Tijdens een tv-toespraak heeft president Viktor Janoekovitsj gezegd dat er geen alternatief is voor sterkere banden met Rusland. Hij is niet van plan om af te treden, maar is wel bereid om een aantal demonstranten vrij te laten.

In de toespraak maakte Janoekovitsj duidelijk dat hij nog steeds integratie met de EU nastreeft, maar dat het niet mogelijk is om ‘over de toekomst te praten zonder dat we het hebben over het verbeteren van de handelsrelaties met Rusland.’ Hij maakte verder geen aanstalten om af te treden of vervroegde verkiezingen uit te roepen.

President zocht advies bij voorgangers

Janoekovitsj deed zijn uitspraken na een gesprek met drie voormalige presidenten om een zo breed mogelijke basis te creëren voor een oplossing voor de crisis in Oekraïne. Volgens ex-president Leonid Kravstjoek zou Janoekovitjs niet afwijzend staan tegenover het vrijlaten van gearresteerde demonstranten, wat een belangrijke eis van de oppositie is. Het is echter nog onduidelijk of hij een dergelijk besluit alleen mag nemen en of het hier gaat om alle demonstranten.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton is vandaag in Kiev aangekomen om met Janoekovitsj te praten over de crisis. Ook de Amerikaanse topambtenaar Victoria Nuland is nu in Kiev. Zij gaat in gesprek met drie oppositiegroeperingen en bezoekt ook het kamp van de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein. Het is niet bekend of zij ook in gesprek gaat met Janoekovitsj.

Demonstranten moeten vandaag vertrekken

De oproerpolitie houdt de situatie op het centrale plein van Kiev, waar ondanks de kou nog steeds duizenden demonstranten staan, nauwlettend in de gaten. De demonstranten eisen het aftreden van Janoekovitsj na het sneuvelen van een associatieverdrag met de EU. Vorige week leidde dat tot rellen en massademonstraties. Vannacht waren er nog een paar milde opstootjes, deze ochtend leek de situatie nog rustig.

Vandaag loopt een ultimatum aan de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein af. Zij moeten het plein ontruimen, maar zijn niet van plan om daar gehoor aan te geven. Er volgens een onderminister door de autoriteiten geen geweld worden gebruikt om de demonstranten weg te jagen. Daar werd gisteren nog wel voor gevreesd.

    • Philippus Zandstra