Politieke chaos in Kiev terwijl politie oprukt

De Oekraïense oproerpolitie, bijgenaamd Berkoet (zeearend), probeert in linie een besneeuwde straat in Kiev te ontruimen.
De Oekraïense oproerpolitie, bijgenaamd Berkoet (zeearend), probeert in linie een besneeuwde straat in Kiev te ontruimen. Foto Reuters

De Oekraïense oproerpolitie is vannacht begonnen met het schoonvegen van de straten en pleinen rondom de overheidsgebouwen in Kiev. Bij de politieacties vielen volgens de ultranationalistische politicus Oleg Tjagnibok zo’n tien gewonden.

Vanmorgen werd een grote slag later deze dag verwacht bij het gemeentehuis van Kiev, dat sinds twee weken door anti-regeringsactivisten uit het ultranationalistische kamp bezet is. Pro-Europese actievoerders hebben ook de woning van burgemeester Aleksandr Popov afgegrendeld.

Naast het Onafhankelijkheidsplein, waar vanochtend de metrostations werden gesloten, is het gemeentehuis het voornaamste symbool dat de pro-Europese protestbeweging in handen heeft. Of het gemeentehuis en daarna ook het centrale Onafhankelijkheidsplein daadwerkelijk met geweld worden ontruimd, is echter niet duidelijk.

De Oekraïense regering voert geen coherent beleid. Sinds de politieke crisis zich bijna drie weken geleden aandiende nadat de regering in Kiev een draai maakte en plotseling afzag van een associatieverdrag met de EU, wisselen de autoriteiten verzoenende gebaren af met dreigende ultimatums.

Procureur-generaal Viktor Psjonka, die verantwoordelijk is voor de strafrechtelijke vervolging van eerder gearresteerde demonstranten, waarschuwde de protestbeweging gisteren om zijn geduld „niet op de proef te stellen”. De staat heeft de macht. Het is „een illusie te denken dat die anarchie en wetteloosheid” zou tolereren, aldus , aldus Psjonka.

President Viktor Janoekovitsj, die afgelopen weekeinde buiten Oekraïne onderhandelde over lagere gasprijzen en kredieten met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, is bereid tot een ‘ronde tafelconferentie’ met de oppositie. Zijn voorganger Leonid Kravtsjoek, architect van de Oekraïense onafhankelijkheid in 1991, drong daar op aan. Ook buitenlandcoördinator Catherine Ashton arriveerde vandaag in Kiev om te bemiddelen.