Moeder ziet zoon op foto in Nederlandse krant

None
Foto Andrij Meakovsky

De foto ging de hele wereld over: een 22-jarige Oekraïense man, pianospelend voor de oproerpolitie in Kiev. Een vreedzaam protest tegen de regering van president Janoekovitsj, met de klanken van Opus 64 van Chopin, op een piano geverfd in de kleuren van de Oekraïense en de Europese vlag. De man bleek Markijan Matsech. „Ik hoop dat mijn moeder het artikel ziet”, zei hij tijdens een interview met deze krant. Zij bleek al twaalf jaar in Nederland te wonen.

En ze zag het. „Een goede kennis belde me: ‘Heb je gezien wie er in de krant staat? Markijan!’ Hij was zo verbaasd dat hij zijn thee over de krant liet vallen”, vertelt moeder Svitlana Wernert (48). Ze kwam twaalf jaar geleden naar Nederland voor een huwelijk, haar twee oudste kinderen bleven bij hun vader in Oekraïne. Ze was apetrots op haar zoon bij het zien van de foto, zegt ze. Maar ook angstig. „Zit hij daar in zijn eentje, in dat koude Kiev, met al die politie. Ze kunnen hem van alles aandoen.”

Matsech kocht de piano van zijn eigen geld, zijn vrienden beschilderden hem. Hij verplaatste hem van woonplaats Lviv naar Kiev en zette hem op straat zodat iedereen erop kan spelen. „We willen met goedheid en kunst protesteren tegen het geweld tegen ons. En met muziek kunnen we de oproerpolitie raken en hen overhalen aan onze kant te staan.” Zijn vader bedacht de compositie voor de foto.

    • Mirjam Remie