Oud-spits Premier League gearresteerd na gele kaart

Wedstrijdmanipulatie wordt gezien als probleem voor onderbetaalde spelers. Alleen daarom al is de schok groot na de arrestatie van DJ Campbell.

DJ Campbell, verdacht van matchfixing, maakte in 2010 indruk bij Blackpool.
DJ Campbell, verdacht van matchfixing, maakte in 2010 indruk bij Blackpool. Foto AP

Het matchfixing-schandaal in de lagere divisies van Engeland heeft een gezicht gekregen: DJ Campbell, oud-aanvaller van voormalige Premier Leagueclubs Birmingham City, Blackpool en Queens Park Rangers. Campbell, tegenwoordig actief in de Championship (eerste divisie) voor Blackburn Rovers, is één van de zes verdachten die zondag naar aanleiding van een onderzoek van de Britse tabloid The Sun zijn aangehouden.

Zijn club bevestigde gisteren dat Campbell is gearresteerd. Hij en vier andere verdachten zijn op borgtocht vrijgelaten. Het onderzoek zou zich toespitsen op een gele kaart die Campbell vorige week dinsdag ‘pakte’, na een vreemde tackle op een speler van Ipswich Town.

DJ (Dudley Junior) Campbell beleefde zijn finest hour als speler van Blackpool, de club waarmee hij in 2010 promoveerde naar de Premier League. Hij maakt indruk op het hoogste Engelse niveau en zou dat seizoen onder meer de thuiswedstrijd tegen Liverpool beslissen en 13 goals in 31 wedstrijden maken. Hij was destijds studiogast bij Match of the Day, de BBC-variant van Studio Sport, wegens zijn niet te stuiten vorm. De 32-jarige aanvaller werkte tot zijn 24ste nog naast zijn semiprofessionele voetbalcarrière, onder meer bij Yakult en DHL, zo vertelde hij eens in een interview.

Spil in het schandaal is de Nigeriaanse oud-international Sam Sodje van FC Portsmouth. Ook hij speelde ooit in de Premier League, voor Reading. Hij zou in februari van dit jaar met opzet een rode kaart hebben gehaald door een tegenstander in het kruis te slaan. Het gaat volgens Engelse media om ‘spot-fixing’, het manipuleren van gebeurtenissen (gele kaart pakken, een ingooi weggeven, etc.), niet direct het verkopen van de uitslag. De laatste vorm van manipulatie is beduidend complexer om te organiseren.

Vorige maand bracht The Daily Telegraph wedstrijdmanipulatie aan het licht in lagere divisies van het Engels voetbal. Ook in deze zaak zijn zes arrestaties gedaan, onder wie drie voetballers en een zaakwaarnemer. De krant meldde dat een van de zes, een bekende tussenpersoon uit Singapore waar eerder dit jaar een groot goksyndicaat werd opgerold, pochte dat hij de uitkomst en het verloop van wedstrijden kon bepalen. Hij vertelde de krant: „Bijvoorbeeld, in de eerste tien minuten, vraag ik ze om een gele kaart te krijgen. Eén gele kaart is 5.000 pond (5.900 euro).” Voor 70.000 pond wilde hij wel regelen hoeveel doelpunten er door een bepaald team zou worden gemaakt. Hij kreeg volgens de krant gelijk. De naam van het team is om juridische redenen niet door de politie bekendgemaakt.

Matchfixing wordt vooral gezien als een probleem bij onderbetaalde spelers. Het maakt het geval van DJ Campbell, die naar schatting rond een halve ton per maand verdient bij Blackburn Rovers, des te wranger.

De Britse minister van Cultuur, Media en Sport heeft bestuurders uit voetbal, cricket, rugby en hippische sport uitgenodigd voor een top over matchfixing. Ze zegt tegenover de BBC „zeer bezorgd” te zijn.