Onrustige nacht in Kiev - zware geweldsuitbarsting blijft uit

Politieagenten inspecteren tenten van demonstranten in Kiev. Het kwam vannacht tot enkele opstootjes, maar niet tot grote confrontaties.
Politieagenten inspecteren tenten van demonstranten in Kiev. Het kwam vannacht tot enkele opstootjes, maar niet tot grote confrontaties. Foto EPA / Alexey Furman

Op verschillende plaatsen in de Oekraïense hoofdstad Kiev is het vannacht tot confrontaties gekomen tussen de oproerpolitie en demonstranten. Volgens een oppositieleider raakten enkele betogers gewond, meldt persbureau AP. Zware geweldsuitbarstingen zoals die van anderhalve week geleden bleven echter uit.

De politie begon gistermiddag al met de ontmanteling van verschillende kampen en barricades van demonstranten die waren opgezet na een massaprotest zondag. Het hoofdkwartier van Batkivchyna, de grootste oppositiepartij van Oekraïne, in het centrum van Kiev zou gistermiddag bestormd zijn.

De autoriteiten deden ook een poging een groep betogers uit het stadhuis te krijgen, die zich daar had verschanst. Een rechter had gelast dat de demonstranten uiterlijk om middernacht weg moesten uit het gebouw en rond dat tijdstip viel de stroom uit. De betogers waren bang dat een bestorming aanstaande was, en liepen naar buiten. Drie uur later werd de elektriciteit echter hersteld en gingen de betogers simpelweg terug naar binnen.

Dansen om warm te blijven

Het grootste kamp, op het Onafhankelijkheidsplein, werd echter ongemoeid gelaten. Demonstranten op het plein kregen rond 02.00 uur een sms’je met de tekst ‘Jullie zijn omsingeld, er zijn geen kansen’. Daar bleef het echter bij. De Oekraïense popster Ruslana ging de menigte voor in een aerobicsdans om ze warm te houden in de ijzige vrieskou. Het kwik daalde vannacht tot vijf graden onder nul, maar de betogers bleven niettemin stand houden.

Aanleiding voor de massaprotesten is de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet. De betogers roepen inmiddels om de val van de regering en de president. Vorige week greep de oproerpolitie nog hard in op het Onafhankelijkheidsplein om een paar honderd betogers te verjagen. Een tiental betogers raakte daarbij gewond. Premier Azarov moest daarop namens de regering excuses aanbieden.

    • Anouk Eigenraam