Nederlandse gijzelaars in Jemen vrijgelaten

Een half jaar nadat ze in Jemen zijn ontvoerd, zijn journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen door hun gijzelnemers vrijgelaten. „Ze hebben een vreselijke tijd gehad, maar maken het naar omstandigheden redelijk”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend.

De verwachting is dat de twee woensdag terug naar Nederland komen. Waar ze zijn vrijgelaten, is niet bekend. Spiegel werkt sinds 2010 vanuit Jemen voor NRC Handelsblad. Daarnaast is ze ook correspondent van de NOS, Elsevier en de Wereldomroep in Jemen. „We zijn bijzonder blij met dit nieuws”, aldus NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in een eerste reactie.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft vanochtend met zowel Spiegel als Berendsen gesproken. In een verklaring laat hij weten „blij en opgelucht” te zijn. Het ministerie wilde zolang ze werden vastgehouden weinig over de zaak kwijt. Wel vroeg premier Rutte in augustus in een brief de president van Jemen om hulp.

Op de Jemenitische staats-tv werd vandaag een gezamenlijke verklaring van de regeringen van Nederland en Jemen voorgelezen dat de twee gezond zijn en ontvangen zijn door de Nederlandse ambassadeur.

Spiegel en Berendsen verdwenen begin juni. Ruim een maand later verscheen op internet een ongedateerde video, waarin het echtpaar een bewogen oproep deed om tegemoet te komen aan de eisen van hun ontvoerders. „Als er niet over tien dagen een oplossing is gevonden, dan zullen ze ons doodschieten”, zei Spiegel.

Wie achter de ontvoering zitten is nog niet duidelijk. Jemen is berucht om de vele ontvoeringen van buitenlanders die vaak na betaling van losgeld worden vrijgelaten. Het reisadvies naar Jemen is nog steeds negatief. Reizen naar het land wordt ontraden.

Drie maanden voor haar ontvoering schreef Spiegel nog in deze krant dat de ontvoeringen in Jemen een harder karakter kregen. Al vijftien jaar werden met regelmaat buitenlanders ontvoerd, maar dat waren meestal kortstondige incidenten voor losgeld of concessies van de overheid. Maar sinds de Jemenitische regering de gijzelnemers niet meer betaalde, kregen de ontvoeringen een harder karakter.