Mogelijk amnestie Pussy Riot, Greenpeace

De zangeressen van de punkband Pussy Riot, activisten van Greenpeace-schip Arctic Sunrise en anti-Kremlinactivisten krijgen mogelijk amnestie. President Vladimir Poetin van Rusland heeft gisteren aangekondigd dat de twintigste verjaardag van de grondwet van het postcommunistische Rusland deze maand aanleiding is voor deze vorm van gratie.

Als het Russische parlement zijn wetsvoorstel voor het nieuwjaarsreces aanneemt – geen fractie in de Doema is tegen – zullen Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina (Pussy Riot), Fiaza Oulahsen plus Mannes Ubels (Greenpeace) en nog circa twintigduizend andere gevangenen voor de jaarwisseling op vrije voeten komen. Een maand later beginnen dan in Sotsji de Olympische Winterspelen.

Voormalig oliemagnaat Michail Chodorkovksi en oppositieleider Aleksej Navalny, die straffen moeten uitzitten wegens vermeende verduistering, komen niet voor de jubileumgratie in aanmerking.

De Russische grondwet werd op 12 december 1993 door de kiezers in een referendum goedgekeurd. Tot dat moment was de nieuwe Russische republiek staatkundig gebaseerd op de, geamendeerde, constitutie uit de Sovjet-Unie. Toenmalig president Boris Jeltsin, voelde zich met deze constitutie vleugellam, en liet een grondwet naar Frans model opstellen.