Mocht de agent schieten?

In een zwaarbeveiligde Haagse rechtbank stond gisteren de agent terecht die vorig jaar Rishi (17) doodschoot Het OM deelt bij voorkeur geen straf uit Rishi’s geëmotioneerde vrienden spreken van moord

Verslaggever

„Dit is facking moord”, schreeuwt een jongen met overslaande stem door de hal van het Paleis van Justitie in Den Haag. Een groep jongeren komt hevig geëmotioneerd van de trap van de publieke tribune lopen. Twee meisjes vallen elkaar huilend in de armen. De jongen loopt door en stompt in het voorbijgaan met zijn vuist tegen een prullenbak.

Dit zijn de vrienden van Rishi, die november vorig jaar op 17-jarige leeftijd werd neergeschoten door een politieagent toen hij voor hem op de vlucht sloeg. Daar hebben ze net, voor de pauze de beelden van gezien, geregistreerd door stationscamera’s. De diender, wiens identiteit niet bekend werd gemaakt, hoorde dat de jongen een vuurwapen bij zich zou hebben, maar dat bleek niet zo te zijn.

Rishi was gewoon dronken, zegt Amine, die een goede vriend van hem was. Natuurlijk is dat niet goed, maar „dan weet je niet wat je doet. Ik heb hem nog nooit zoiets zien doen”. Na onderzoek bleek er inderdaad alcohol in zijn bloed te zitten.

De rechtszaak is zwaarbeveiligd. ’s Ochtends zit de agent, samen met zijn advocaat Max Vermeij, in een dicht grijs hok en wordt zijn stem vervormd. In de zaal mogen alleen betrokkenen en pers. Alle maatregelen zijn genomen vanwege bedreigingen tegen de agent. Op een stoeptegel bij het perron stond geschreven: ‘The cop will die, promise.

Aan het eind van de ochtend worden de camerabeelden getoond. Te zien is hoe Rishi om kwart voor vijf ’s ochtends in een wachthokje op het perron een slapende Engelsman op een bankje aanspreekt. Die verklaarde dat Rishi hem wakker schreeuwde en vervolgens zei dat deze plek alleen voor Nederlanders is en dat hij moest vertrekken. Na een tijdje is te zien hoe Rishi zijn rechterarm onder zijn jas stopt. Volgens de Engelsman zou Rishi toen met een pistool hebben gedreigd. De man informeerde het spoorwegpersoneel, waarna de politie kwam.

Een zwart voorwerp

Die zijn even later te zien. Ze rennen met getrokken pistolen het perron op, waar Rishi staat. Volgens getuigen riepen de agenten duidelijk: „Politie! Laat je handen zien!” Als Rishi wegrent, versnellen de agenten hun pas. Rishi grijpt tijdens het rennen duidelijk naar zijn rechterzak. De diender verklaart in een later verhoor dat hij toen „een zwart voorwerp” zag. Kort daarop valt het schot. Dat voorwerp zou zijn mobieltje kunnen zijn geweest.

Volgens officier van justitie Wouter Bos is doodslag bewezen. De agent maakte namelijk een overwogen beslissing om te schieten. Dat verklaart de officier uit het feit dat de agent zich bedreigd voelde toen hij Rishi naar zijn zak zag grijpen. „Ik dacht: het is hij of ik.” Toch eist de officier dat hem hiervoor geen straf wordt opgelegd. De richtlijnen stonden hem toe om te schieten op een vluchtende verdachte die eerder met een pistool zou hebben gedreigd. De agent kon niet weten dat Rishi dat pistool niet bleek te hebben.

De enige fout die de diender volgens de officier maakte, was dat hij niet stilstond toen hij schoot. Zelf zegt de diender dat hij – ondanks zijn beweging – stabiel genoeg kon schieten. De officier heeft daar twijfels bij, maar zegt dat ook deze fout hem niet kan worden aangerekend. Terwijl Rishi tijdens het rennen naar een wapen greep, moest de agent „in een split second” beslissen al dan niet te schieten.

Ook de advocaat vindt dat zijn cliënt niet gestraft zou moeten worden, maar om een andere reden. Hij zegt dat zijn cliënt niet alleen mocht schieten omdat de verdachte wegrende, maar ook omdat hij voelde dat zijn eigen leven in gevaar was vanaf het moment dat Rishi naar zijn rechterzak greep.

Na afloop heeft vriend Amine „niet zo veel meer te zeggen”. Ja, hij is teleurgesteld dat de officier geen straf eiste. „Het enige wat wij willen is dat hij alsnog gestraft wordt voor moord.”