Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Marcel De journalistieke insteek

De werkomstandigheden voor sportjournalisten zijn bij geen club in de eredivisie zo goed als in stadion Gelredome, de thuisbasis van lijstaanvoerder Vitesse. Een zee van een perstribune met prima uitzicht op het veld en je hoeft na afloop maar een trappetje af naar de mixed zone. De journalisten hebben er allemaal een eigen bureautje met een stopcontact voor de computer en voor de collega’s die nog met potlood en papier werken regelt persvrouw Ester Bal desnoods zelf een puntenslijpertje. Het stadion was lange tijd een vlag op een modderschuit.

Ik volgde de club al in minder goede tijden, toen er nog een schaal in cellofaan verpakte broodjes lag te schimmelen op de bar in de persruimte en toen er na afloop ergens in een spelonk van dat hypermoderne stadion nog snel een paar frikadellen in stukken werden gesneden, die ze dan op een bord lieten rondgaan tijdens de persconferentie.

Tegenwoordig zijn er meergranen pistoletjes, waar dan zelfs een fris blaadje sla tussen is gepropt, en gaan er tijdens de persconferentie hele schalen bittergarnituur rond. Ze vallen er op aan als beesten. Alsof er na maanden van schaarste eindelijk voedselhulp is gearriveerd in de Hoorn van Afrika.

Je zou kunnen zeggen dat de overname van de club voor journalisten niet slecht heeft uitgepakt. Het nieuws lag er bovendien altijd voor het oprapen. Er was altijd wel iets te zeiken over ‘Chelsea 2’, zoals het elftal wordt genoemd.

Nu ze dan eindelijk bovenaan staan, is er een nieuwe stok gevonden om de hond mee te slaan: de toeschouwersaantallen. Ze zitten op de perstribune en zien geen voetbal, maar lege plekken op de tribunes en met die conclusie vallen ze na afloop van weer een gewonnen wedstrijd trainers, staf, spelers en supporters lastig.

„Peter Bosz, gefeliciteerd, een mooie overwinning, maar waarom zit het stadion niet vol?”

Zo ondervraag je de winnaar van de AKO-literatuurprijs toch ook niet.

„Mooi boek, gefeliciteerd. Waarom wordt het niet verkocht? Waarom hebben de lezers een hekel aan uw werk? Komt het misschien omdat u de laatste jaren zo veel subsidie hebt gehad?”

Komende week spelen ze tegen NAC, een duel dat volgens de burgemeester van Arnhem een risicowedstrijd is omdat die club in dezelfde kleuren speelt. Er zullen weer schalen met broodjes doorheen gaan en hoe goed Vitesse ook speelt, er zal hoofdschuddend naar worden gekeken.

Mijn voorspelling: 5-1 voor Vitesse en 18.294 toeschouwers, dat laatste is het nieuws.

    • Marcel van Roosmalen