Leon de Winter kan grappen van Witteman niet waarderen

Leon de Winter

Leon de Winter heeft op de website van De Telegraaf de aanval geopend op Sylvia Witteman, columniste van de Volkskrant. Dit nadat Witteman afgelopen weekend in een interview aangaf graag grove grappen over Anne Frank en concentratiekampen te maken.

Volgens De Telegraaf stuurde De Winter zijn polemische stuk eerst naar De Volkskrant op, maar daar zou men geweigerd hebben om het in de kolommen op te nemen.

Het interview met Witteman was in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag te lezen. Dat Witteman daar in aangeeft onder vrienden graag grappen over het leed in de Tweede Wereldoorlog te maken schoot De Winter in het verkeerde keelgat.

De Winters aanval is er een in de categorie ad hominem. Nergens zegt hij dat Witteman zulk soort grappen niet zou mogen maken, maar wel besteedt hij veel aandacht aan het zo agressief mogelijk bestrijden van het beeld dat Witteman in het interview van zichzelf creëerde. Zo probeert De Winter Witteman zwart te maken door haar consumptievoorkeuren, die tevens in het vraaggesprek aan bod kwamen, aan de gehekelde uitspraken over Anne Frank en WO II te koppelen. Dat levert dan alinea’s op als:

“Daar ligt Syl, al half aangeschoten, of niet zo aangeschoten maar lekker op dreef, en dan maar concentratiekampgrappen maken en lekker lachen om een vijftienjarig meisje dat door honger en tyfus om het leven is gekomen. Dat vindt Syl lekker. En haar vrienden ook. Want niets is heilig voor Syl. Moet kunnen, net als Theo van Gogh vond dat het moest kunnen. Ach, wie maakt in de Amsterdamse grachtengordel geen harde grappen over meisjes die van honger zijn omgekomen? Lekkere hapjes bij de hand op die dure tafel, want Syl kan koken als geen ander, en dan lekker geinen over dat meisje waar iedereen altijd zo heilig over doet.”

De Winter vindt het eigenaardig dat er niemand anders over de uitspraken van Witteman klaagde en vindt dit getuigen van hypocrisie. U kunt het volledige stuk hier lezen. De column van Maxim Februari over aanverwante thematiek leest u hier.