Kwetsbare huisvrouw maakt grove grappen

None

Zien Film

De gelukkige huisvrouw

RTL 8, 20.30

Drie jaar geleden maakte Antoinette Beumer haar speelfilmdebuut met De gelukkige huisvrouw, het deels autobiografische romandebuut van Heleen van Royen. Carice van Houten speelt Lea, die vooral om haar man te plezieren besluit een kind te nemen. Bij de bevalling gaat het mis. Lea moet urenlang helse pijnen doorstaan, krijgt een tangverlossing en raakt daarna in een postnatale depressie: de baby die haar in de armen wordt gedrukt zegt haar niets. Omdat ze het kind als indringer ziet en dreigt hem iets aan te doen, wordt ze opgenomen in een inrichting. Daar komt een onverwerkt jeugdtrauma aan het licht.

De toon van de film is cruciaal, een mengeling van drama en humor. Eenzelfde mix kenmerkt de hoofdrol. De seksbeluste huisvrouw Lea verbergt kwetsbaarheid achter grove grappen en uit zich het liefst cynisch. Voer voor Van Houten, ze won er een Gouden Kalf mee.

Toch is de film niet helemaal geslaagd, daarvoor is de tweede helft te zwak en melodramatisch. Eigenlijk dus net zo onevenwichtig als Lea, dus misschien is het het wel zo bedoeld door Beumer, wier nieuwste film Soof, naar de columns van Sylvia Witteman, donderdag in première gaat.

André Waardenburg