Jeugdjournaal Suriname gecensureerd

In Suriname is maandagavond een uitzending van het jeugdjournaal over de Decembermoorden abrupt van televisie gehaald. Het item over een kerkdienst waarin de moorden werden herdacht werd halverwege gestopt.

Het Surinaamse programma 10 Minuten Jeugdjournaal wordt gemaakt door een extern productiehuis, dat haar programma dagelijks aan meerdere televisiestations aanbiedt.

Staatszender STVS, die in Suriname onder strikte controle van president Desi Bouterse staat, censureerde de uitzending gisteren. Bouterse is zelf hoofdverdachte van de Decembermoorden, de moord op vijftien opposanten van het militaire regime op 8 december 1982. De strafzaak tegen de verdachten van de Decembermoorden werd in 2012 geschorst.

In het ochtendblad De Ware Tijd verdedigt Shirley Lackin, directeur van STSV, het besluit om de uitzending stil te leggen. „Onze medewerkers moeten normaal alles eerst bekijken voordat het in de uitzending gaat. Dat is deze keer niet gebeurd.”

Hennah Draaibaar, hoofdredacteur van het jeugdjournaal en voormalig NOS-correspondent, is „diep geschokt” door het voorval. Volgens haar zijn er geen afspraken over een screening van het programma voordat het wordt uitgezonden. „Wij leveren onze uitzendingen steeds kant en klaar af en deze worden altijd normaal uitgezonden.”

In het programma werd gisteren onder andere verslag gedaan van de jaarlijkse herdenkingsdienst in de Alfonskerk in Paramaribo, waarin de Decembermoorden worden herdacht. „Er was geen enkele reden om het verslag uit de ether te halen”, zegt Draaibaar. „Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting.” (Novum)