In Jemen ontvoerd Nederlands stel vrijgelaten - ‘veilig en ongedeerd’

Berendsen en Spiegel op beeld uit de video die deze zomer openbaar werd.
Berendsen en Spiegel op beeld uit de video die deze zomer openbaar werd.

De Nederlandse journalist Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen zijn na ruim een halfjaar vrijgelaten door hun gijzelnemers. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover NRC. Spiegel werkte als correspondent in Jemen voor onder meer de NOS en NRC Handelsblad.

Spiegel en Berendsen zijn dit weekend vrijgekomen. Ze hebben een vreselijke tijd gehad, maar maken het naar omstandigheden redelijk, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn nu in veiligheid en ongedeerd. De verwachting is dat ze snel naar Nederland zullen komen. Het is niet bekend waar ze zijn vrijgelaten.

Twitter avatar Verheul_Jeroen NL ambassadeur Jemen Happy to confirm that Judith and Boudewijn have been released safe and sound. Thankful to #Yemen government for their full support!

Stel vliegt waarschijnlijk morgen terug naar Nederland

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vanmorgen telefonisch contact gehad met Spiegel en Berendsen en ook de familie van het stel op de hoogte gebracht van de vrijlating. Hij is “buitengewoon blij en opgelucht”:

“Dit is geweldig nieuws. Allereerst natuurlijk voor Judith en Boudewijn zelf en daarnaast voor hun families en dierbaren.”

Op de Jemenitische staatstelevisie is een gezamenlijke verklaring van de Nederlandse en Jemenitische regering uitgegeven. Daarin werd gezegd dat het stel in goede gezondheid verkeert en door de Nederlandse ambassadeur is ontvangen. Ze vliegen naar verwachting morgen terug naar Nederland. De president van Jemen heeft zijn blijdschap uitgesproken over de vrijlating. Wel benadrukte hij dat er nog steeds een aantal mensen in Jemen vastzitten. Hij is “vastbesloten” hen ook vrij te krijgen.

Update 14.36 uur: Judith Spiegel heeft op Facebook geschreven:

De moeder van Berendsen, Monique Pietermaat, laat aan NRC weten:

“Wat een geweldig nieuws. We zijn zo blij. Het werd langzamerhand zo moeilijk. Machteloos dat we zo weinig konden doen. En nu zijn ze vrij. Gisteren hebben we hen aan de telefoon gehad. Ze klonken heel goed en ze zijn goed behandeld. We hopen hen gauw in onze armen te sluiten.”

Stel in juni ontvoerd

Spiegel en Berendsen werden deze zomer ontvoerd in de stad Sana’a in Jemen. In juli kwam er een video naar buiten waarin het stel een emotionele oproep deed aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien was niets meer van hen vernomen. Het ministerie wilde zolang de twee werden vastgehouden weinig over de zaak kwijt. Wel schreef premier Rutte eind augustus een brief aan de president van Jemen om hem om hulp te vragen.

Het is nog niet duidelijk wie achter de ontvoering zitten. Jemen is berucht om de vele ontvoeringen van buitenlanders, die vaak na betaling van losgeld worden vrijgelaten. Het reisadvies naar Jemen is nog steeds negatief. Alle reizen naar het land worden ontraden.

NVJ ‘opgelucht en blij’

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) laat weten “opgelucht en blij” te zijn met de vrijlating van Spiegel en Berendsen. De NVJ onderhield in de afgelopen maanden intensief contact met onder meer het ministerie en achter de schermen ingespannen voor de vrijlating van Judith Spiegel en haar partner, aldus de vakbond in een verklaring.

    • Mirjam Remie