Hollande in CAR: het was tijd om in te grijpen

Hollande brengt een eerbetoon aan de Franse militairen die in de nacht van maandag op dinsdag werd vermoord in Bangui. Foto Reuters / Fred Dufour

President François Hollande heeft vandaag na aankomst in de Centraal-Afrikaanse Republiek het Franse ingrijpen in het land verdedigd. Hij benadrukte dat Frankrijk niet uit eigen belang of vanuit een oud koloniaal verlangen, maar om de vrede te houden militairen stuurt naar het conflictgebied. Dat meldt persbureau AFP.

Hollande bracht direct na zijn aankomst op het vliegveld van hoofdstad Bangui een eerbetoon aan de twee Franse soldaten die eerder vandaag omkwamen in de CAR. Hollande:

“Het was tijd om in te grijpen. Er was geen tijd meer om te treuzelen.

“Frankrijk is hier, in Centraal-Afrika, niet om het eigen belang te dienen. Frankrijk komt om de menselijke waardigheid te verdedigen.”

Hollande kwam overgevlogen uit Johannesburg, waar hij eerder op de dag aanwezig was bij de herdenkingsbijeenkomst voor de donderdag overleden Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.

Eerste Franse soldaten gesneuveld

De twee soldaten werden gedood in de buurt van het vliegveld. Zij waren de eersten die sneuvelden sinds de Franse missie in de CAR vorige week begon. De VN-Veiligheidsraad ging donderdag unaniem akkoord met een buitenlandse interventie in CAR. Frankrijk verhoogde het troepenaantal tot 1600.

Frankrijk wil de stabiliteit in het land terugbrengen, dat in chaos verkeert sinds islamitische Seleka-rebellen in maart dit jaar de president verdreven. De Franse ambassadeur bij de VN Gérard Araud liet vandaag weten dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen, liefst nog in het najaar van 2014.

Vijfhonderd doden in een week

Persbureau AP meldt ondertussen op gezag van het Rode Kruis dat het sektarische geweld de afgelopen week aan vijfhonderd mensen het leven heeft gekost. Medewerkers van hulporganisaties hebben sinds donderdag 461 lichamen geborgen in Bangui.

Onze Frankrijk-correspondent Peter Vermaas noemde het vanochtend “opmerkelijk” dat Hollande nu al naar CAR gaat:

“Er wordt daar nog veel geschoten en de situatie is erg chaotisch. Maar mogelijk beperkt hij zijn bezoek tot het vliegveld van Bangui, dat al maanden in Franse handen is en als veilig wordt gezien.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “Heel amateuristisch” en “gevaarlijk” noemt oud-minister van Defensie Michèle Alliot de tussenstop van Hollande in de CAR.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “Heel amateuristisch” en “gevaarlijk” noemt oud-minister van Defensie Michèle Alliot de tussenstop van Hollande in de CAR.

Correspondent Koert Lindijer maakte een rapportage over de cyclus van moord en misdaad waar de Centraal-Afrikaanse Republiek in klem zit. Lees het hele verhaal hier.

    • Laura Klompenhouwer